Advertorial Yeniköy Kemerköy Santralleri zeytinyağında da liderlik yolunda
Sponsorlu

Yeniköy Kemerköy Santralleri zeytinyağında da liderlik yolunda


Paylaş
Yeniköy Kemerköy Santralleri zeytinyağında da liderlik yolunda

Muğla Milas’ta Yeniköy Kemerköy (YK) Termik Santralleri, eski maden yataklarının doldurulmasıyla oluşturulan bölgede 22 bin 100 zeytin ağacından, yılda 8 ton soğuk sıkım zeytinyağı üretiyor.

Ürettikleri zeytinyağını bağımsız ve akredite bir laboratuvarda test ettirdiklerini söyleyen YK Enerji Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç, “Milas coğrafi işaretini almaya hak kazandık. Milas Ticaret ve Sanayi Odası’na (MİTSO) başvuruda bulunarak belgelerimizi aldık. Bölge ekonomisine madencilik ve enerji üretimimizle tarımına da zeytincilikle destek vermekten mutluluk duyuyoruz” dedi. Türkiye’nin enerji üretiminde kritik bir öneme sahip olan Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri, zeytinyağı üretimi alanında da iddiasını sürdürüyor. 

Haberin Devamı

ÇEVRE VE İNSAN ODAKLI

Genel Müdür Dinç, “Ülkemizin enerji ihtiyacını karşılarken, kurumsal sorumluluk anlayışımız gereği çevre ve insan odaklı çalışıyor, bu kapsamda faaliyet gösterdiğimiz çevrede zeytin ağaçlarının korunması ve yaşatılması için azami çaba sarfediyoruz” dedi. Linyit sahasında kömürü çıkarıldıktan sonra üzeri örtülen arazileri tarıma uygun hale getirip ağaçlandırdıklarını söyleyen Dinç, şu bilgileri verdi: “Hem yeni diktiğimiz zeytinlerimiz hem de farklı bölgelerden taşıdığımız ağaçlarımızın sayısı 22 bin 100’e ulaştı. Şirketimiz bünyesindeki uzman kadromuz akademik danışmanlık alarak zeytinliklerimizin bakımını yapıyor. Dikim alanlarındaki zeytin ağaçlarından yılda 40 ton zeytin, 8 ton soğuk sıkım zeytinyağı ve 500 kg dolayında zeytinyağı sabunu üretiyoruz.”

Haberin Devamı

Erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle elde ettikleri zeytinyağlarının yanı sıra sofralık zeytin ve zeytinyağı sabunu da yaptıklarını belirten Dinç, bölgenin en büyük zeytin üreticileri arasında olduklarını söyledi. Zeytin toplama, zeytinyağı ve sabun yapımının bölge insanı için yeni bir istihdam alanı yarattığını da belirten Dinç, “Arazimizde hasat ve diğer tarımsal faaliyeti Milas bölgesinde yaşayan köylülerimiz gerçekleştiriyor. Çalışan istihdamında bölge halkına öncelik veriyoruz. O nedenle yapılan kazı çalışmalarımızda, zeytin hasadı döneminde bölge insanıyla çalışmayı düstur edindik. Hem Milas’a uygun, coğrafi işaretimizin tüm özelliklerine sahip zeytinyağı üretmiş oluyoruz hem de köylülerimizin ek gelir kazanmasını sağlıyoruz. Zeytinliklerden elde ettiğimiz tüm ürünleri şirket çalışanlarımızla ve diğer paydaşlarımızla paylaşıyoruz. Bu alanda hiçbir şekilde ticari bir faaliyetimiz yok” dedi. YK Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç, doldurulan kömür kazı alanlarında taşıma veya dikimle oluşturdukları 22 bin 100 zeytin ağacından erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle elde ettikleri zeytinyağının Milas Zeytinyağı’nın coğrafi işaret standartlarına uygunluğunu gösteren belgeleri MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e teslim etti. İncelemede şirketin ürettiği zeytinyağının özelliklerinin Milas Zeytinyağı’nın coğrafi işaret standartlarına uygun olduğu, laboratuvar analizi ile belgelendi. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, 2 bin coğrafi işaret etiketini Dinç’e teslim etti. Şirketin aynı zamanda üyeleri olduğunu söyleyen Reşit Özer, “Siz bizim en büyük zeytinyağı üreticisi firmalarımızdan biri oldunuz. Ürettiğiniz zeytinyağının coğrafi işaret standartlarında olması da çok önemli. Bu kalitede zeytinyağı üretmeyi başardığınız için sizi kutlarım” diye konuştu.

Haberin Devamı

“TÜRKİYE’YE 5 MİLYON AĞAÇ KAZANDIRACAĞIZ”

Orman Genel Müdürlüğü ile anlaşma gereği, maden sahaları için kesim yapılan orman alanlarının yerine ağaçlandırma çalışması da gerçekleştirdiklerini da anlatan Dinç, “Orman Genel Müdürlüğü ile iş birliği halinde bize gösterilen yerlerde ağaçlandırma yapıyoruz. Amasya, Sivas ve Bingöl’de ağaçlandırmalar yaptık. Türkiye’nin değişik bölgelerinde 1 milyon ağaç diktik. Şimdi hedefimiz bu sayıyı 5 milyona çıkarmak” diye açıklama yaptı. Dinç, Milas’ta orman yangını geçiren Çökertme bölgesinde de 2 hektarlık arazide tohumlama yaptıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

 İlandır