Sağlık AIDS'te erken tedavi ömür uzatıyor

AIDS'te erken tedavi ömür uzatıyor

Paylaş
AIDS'te erken tedavi ömür uzatıyor

Afrika'da tedavi gören HIV pozitiflerin yaşam süresinin normale yakın olduğu belirlendi

Bilim adamları ayrıca, tedavi gören kadınların ömrünün, erkeklerinkinden daha uzun olduğunu belirtti. Roma’da dün başlayan ve AIDS konusundaki gelişmelerin ele alındığı konferansa katılan Ottawa Üniversitesinden Edward Mills, bu sonuçların kaynakların sınırlı olduğu bölgelerde hastalığın "ölüm cezası" olarak kabul edilmemesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Uganda’da yapılmış olsa da araştırmanın, tedavi imkanın bulunduğu diğer Afrika ülkelerindeki durumu da yansıttığı vurgulandı. 2000-2009’da tedaviye başlayan 22 bin 315 kişinin sağlık durumunu inceleyen bilim adamları, 20 yaşındaki erkeklerin 19, kadınların 30,6, 35 yaşındaki erkeklerin 22, kadınların 32,5 yıl daha yaşayabildiğine dikkati çekti.

Erkeklerin ömrünün daha kısa olmasının sebebi ise genellikle tedaviye daha geç başlamaları olarak açıklandı. Bağışıklık hücreleri CD4 sayısıyla ölüm oranı arasında bağlantı olduğunu da belirten araştırmacılar, daha erken tedaviye başlayanlar ve CD4 sayısı daha fazla olanların ömrünün de nispeten uzun olduğunu ifade etti.

Bilim adamlarından Jean Nachega, yaşam süresinin uzunluğunun, uluslararası toplumun ve hükümetlerin ilaçların dağıtılmasını sürekli desteklemesine bağlı olduğunu vurguladı.

Öte yandan Afrika’da yapılan 2 farklı araştırma, eşcinsel erkeklerde virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olduğu bilinen bir ilaç tedavisinin, heteroseksüel erkek ve kadınlarda da etkili olabileceğini gösterdi. Başka araştırmaların sonuçlarının da konferansta sunulması bekleniyor.

Haberin Devamı