Ekonomi 'Altın' öneri

'Altın' öneri

Paylaş
'Altın' öneri

Türkiye’nin altın ihracatının 4.5 milyar dolar olduğunu belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, dolara karşı altın ile ticaret yapılması halinde 2023 hedefi olan 12 milyar dolar ihracata, 2021’de ulaşabileceklerini söyledi

Türkiye, dünyadaki 5 büyük altın pazarından biri. Üretimden ihracat yapan ülkeler arasında da İtalya’dan sonra ikinci sırada. Dünyada 64 akredite altın rafinerisi var ve bunlardan 2’i Türkiye’de. Sektörün ihracatı da 2018 verilerine göre 4.5 milyar dolar. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, Türkiye’nin bu potansiyelini daha iyi değerlendirebilmesi için altının, para olarak görülmesi ve ticarette takas olarak kullanılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

DOLARA KARŞI KALKAN

21 Mart’ta başlayacak İstanbul Mücevher Fuarı öncesi gazetecilerle bir araya gelen Mustafa Kamar, “Dolardaki sert dalgalanma tehdidine karşı altınla ticaret yapmak önemli. Örneğin Dubai, ticarette para yerine altın kullanımına kolaylık sağlıyor ve üretmediği halde 15 milyar dolar altın ihracatı var. Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Afrika Türki gibi dolara ulaşmakta zorlanan ülkelerin tüccarının, finans kaynağı olarak altınla ülkeye girmesini kolaylaştırıyor. Biz de bunu yapmalıyız” dedi.

SERBEST DOLAŞIM OLMALI

Türkiye’nin de altını para olarak mevzuatlarına geçirmesi ve bütün sisteminde kabul etmesi gerektiğini belirten Mustafa Kamar, “Yurdışından Türkiye’ye istenildiği kadar döviz getirilebiliyor ama 1 kilogram yani 40 bin dolarlık altını getirmek neredeyse imkansız. 2-3 kilogram yani 150 bin lira değerindeki altının yolcu beraberinde dolaşımının kolaylaştırılması için ilgili bakanlıklarla görüşmelerimiz sürüyor. Altın serbest dolaşımda mutlaka olmalı. Türkiye kazanır” diye konuştu.

Haberin Devamı

(Bankalardaki altın hesaplarında 600 milyon dolar bulunduğunu belirten Mustafa Kamar, yastık altında ise 150-200 milyar dolara yakın altın olduğunu söyledi.)

İNGİLTERE SÜRPRİZİ

Türkiye’de ‘yastık altında’ 3-5 bin ton yani 150-200 milyar dolarlık altının bulunduğunu belirten mustafa Kamar, “altın takı en güvenilir lüks tasarruf aracı. Bunu 2018 ağustos ayında yaşanan ekonomik dalgalanma sürecinde gözlemledik. Halkımız 2 milyar dolarlık altınını bozdurdu. Bunlar rafineride eritildi ve külçe haline getirildi. 35 bin kuyumcu vasıtasıyla yurtdışına satılarak ekonomiye likidite sağlandı. o dönemde altını en fazla finans merkezi olduğu için İngiltere’ye sattık” dedi.

4 TAKSİT OLMALI

Kredi kartına 4 taksit uygulamasının geri getirilmesi gerektiğini belirten mustafa Kamar, “altının rakibi, cep telefonu, saat ve lüks eşyalar. onlarda taksit yeniden getirildi. Bu haksız rekabete neden oluyor. Sektörümüzün iç pazarda ciroları dolar bazında yüzde 60 daraldı. Yakında çok sayıda kuyumcunun battığını duyabiliriz. ayrıca bankalar esnafın aldığı altın kredisini de kısmaya başladı. altın kredisinde yüzde 2-3 olan faiz oranını, yüzde 8-10’a çıkardılar” dedi.

Haberin Devamı

GÜLTEN UĞURLU/ POSTA