Ekonomi Altında şok düşüş

Altında şok düşüş

Paylaş
Altında şok düşüş

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin para politikasına yönelik açıklamalarının ardından uluslararası piyasalarda altının fiyatında büyük düşüş görüldü

Uluslararası piyasalarda altının onsu çarşamba günü gördüğü 1640,90 dolarlık seviyenin ardından dün yaşadığı satışla 1555,30 dolara kadar geriledi.

Saat 9:20 itibariyle altının ons fiyatı 1569,72 dolardan işlem görüyor. Serbest piyasada ise açılışta altının gramı 94,35 liradan Cumhuriyet altını ise 640 liradan güne başlıyor.

ALTINDA SEYİR NASIL OLACAK?

Merkez bankalarından müdahale beklentisi ile yükselişe geçen altın fiyatlarında yeniden düşüş gözleniyor. Bu düşüş ne kadar sürecek, altında seyir nasıl olacak, Mark Faber anlattı.

Mayıs ayı ortalarında 1.540’ları gören altın fiyatlarında Merkez Bankalarından müdahale geleceği beklentisi ile yükselişe geçmişti. Son dönem yeni parasal genişlemenin şekline yönlük detayların aktarılması ile yeniden yönü aşağı çeviren altında yeni iddia ünlü spekülatör Marc Faber’den geldi.

Ekonomilerdeki büyüme korkuları ve Avrupa tarafındaki kaygıların bankacılık sistemine ciddi tehdit oluşturması sonrasında merkez bankalarının ortak harekete geçeceği inancı ile altın yeniden 1.640’lara dayandı.

Hafta ortasında FED Başkan yardımcısı Janet Yellen’ın parasal genişlemenin piyasalara para enjekte etmek yerine bilançolar üzerinde yapılacak değişiklikler ile olabileceğini söylemesi ile fiyatlarda hafif geri çekilme yaşadı.

Piyasalarda emtia denince akla ilk gelen isimlerden Marc Faber ise altın ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yatırımcılarının içini rahatlattı. Gloom Boom Doom raporunda Faber, altının yıl içinde yeni zirveler göreceğini sert düşüş trendinin son bulduğunu söyledi.

Özellikle altın madenciliği hisselerinin son dönemde çok ucuzladığını kaydeden, küresel ekonomide durumun daha da kötüleşeceğine dikkat çekti. Faber bu gidişatın sonunda piyasaların yaralarının sarılması için daha fazla paranın enjekte edileceğini kaydetti.

Gelecek olan para ile altında yeniden yönün yukarı döneceğini kaydetti. Ara dönemlerde küçük çekilmelez gözlenebileceğine de dikkat çeken Faber çok sert düşüş yaşanmayacağını söyledi.

Ünlü yatırımcı ayrıca yatırımcıya Singapur Dolar’ı, Tai Baht’ı ve Malezya Ringtt’inin istikrarlı para birimleri olduğunu yönünde tavsiye verdi. Genelde dolar tarafında tavsiye veren Faber küresel piyasalarda likidite tarafında yaşanabilecek sıkılaşma nedeniyle dolarda uzun vadeli beklentinin iyi olmadığını dile getirdi.

GAZETEPORT

Haberin Devamı