Ekonomi Anadolu Kaplanları 2010'da umutlu

Anadolu Kaplanları 2010'da umutlu

Paylaş
Anadolu Kaplanları 2010'da umutlu

'Anadolu Kaplanları' olarak adlandırılan Anadolu şirketleri, krize rağmen 2010 yılında satış hacimlerini artırmayı bekliyorlar

KRİZ TELLALLIĞI YAPMADIK

Eskişehir’de faaliyet gösteren Sarar Şirketler Grubu, krize rağmen yüzde 20 büyüdü. Sarar Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, 2009 yılının Türkiye için çok kötü bir yıl olmadığını ve ekonomik krizin çok fazla abartıldığını kaydetti. Bazı işletmelerin kriz nedeniyle kapatıldığını ifade eden Cemalettin Sarar, “O fabrikaların tekrar açılması çok zor. Birçok kişi işsiz kaldı. Krizi iyi incelemek gerek. Sarar olarak 2009’da kriz tellallığı yapmadık, fiyatlarımızı aşağıya çektik, müşterilerimize sahip çıktık” dedi.

BİZİ İTALYAN SANIYORLAR

Cemalettin Sarar, yüzde 20-40 kârlarla mal satarken yüzde 5-10’larla mal satmaya başladıklarını vurguladı. Sarar “Tezgah dönsün, işsizlik olmasın istihdam yaratalım diye az kârla ürün sattık. Dünyanın çeşitli yerlerinde mağazalar açtık. 2010’da yurtdışında şirketler kurarak yolumuza devam edeceğiz. Rusya’da 10 Ocak’ta şirketimizi kuracağız. Hindistan’da bile bayimiz var. Yurtdışında, ‘Sarar, İngiliz mi, İtalyan mı?’ diye soruyorlar. ‘Türk firmasıyız’ diyoruz, şaşırıyorlar” diye konuştu.

İNCİ AKÜ YATIRIM YAPACAK

Türkiye akü ihracatının yüzde 65’ini yapan İnci Akü yılı büyümeyle kapatan firmalar arasında yer aldı. İnci Akü Üst Yöneticisi Göksel Paker, 2009’u yüzde 10 büyümeyle kapattıklarını, ana sanayilere yaptıkları üretimde yeni projeler sayesinde düşüş yaşanmadığını söyledi. İhracatta, girdikleri ülke sayısının 65’e ulaştığını ifade eden Göksel Paker, 2010 yılında Manisa’da yeni bir üretim tesisi yatırımı yapacaklarını 2010’da yüzde 25’lik bir büyüme hedefi koyduklarını da dile getirdi.

ÜRETİM YÜZDE 5 YÜKSELİR

Er Bakır Elektrolitik Bakır Mamulleri Yönetim Kurulu Üyesi Müjdat Keçeci, 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15-20 arasında eksik bir üretim gerçekleştiğini, 2010’da muhafazakar bir bütçe yapmayı planladıklarını bildirdi. 2010 yılında, 2009’a göre yüzde 5’lik bir üretim artışı hedeflediklerini belirten Keçeci, “İnşaat, otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki gelişmeler bizim 2010 büyüme hedeflerimizi belirleyecek. Yeni yılda ihracatta 2009’un altına düşmeyeceğimizi tahmin ediyorum” dedi.

YENİ PROJELER YOLDA

Jaguar, BMW, Porsche gibi lüks markalar da dahil olmak üzere pek çok marka için kalıp üretimi yapan Sarıgözoğlu Hidrolik AŞ Başkanı Mustafa Sarıgözoğlu, 2009’daki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin otomotiv sektöründe hareketlenme sağladığını, bunun 2010’da hurda indirimi ile devam etmesini umduklarını ifade etti. Mustafa Sarıgözoğlu, kriz döneminde Bursa’da yeni tesis kurma kararı aldıklarını, 30 milyon euro’ya mal olan yatırımın tamamlanmasıyla yeni projelere ortaklık edebileceklerini ifade etti.

2

Haberin Devamı