Bebeklik Çocuğunuz gece sık sık uyanıyorsa dikkat!

Çocuğunuz gece sık sık uyanıyorsa dikkat!

Paylaş
Çocuğunuz gece sık sık uyanıyorsa dikkat!

Çocuklarda gece sık uyanmanın farklı sebepleri olabilir. Bunlar arasında açlık, rahatsızlık (örneğin diş çıkarma ağrıları), kabuslar, idrar yapma ihtiyacı gibi fizyolojik nedenler olabileceği gibi, düzensiz uyku alışkanlıkları, uyku apnesi, gece terörleri gibi uyku bozuklukları da sebep olabilir. Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz konu hakkında önemli bilgiler verdi.

 

ÇOCUKLARIN GECE SIK UYANMASINDA BAŞLICA SEBEPLER ŞUNLARDIR;

Haberin Devamı

 FİZYOLOJİK NEDENLER : Bebekler ve küçük çocuklar büyüme ve gelişme dönemlerinde oldukları için sık sık beslenme ihtiyacı duyarlar. Bu nedenle gece açlık hissiyle uyanabilirler. Ayrıca diş çıkarma süreci de çocukların rahatsızlık hissetmelerine ve uykularının bölünmesine yol açabilir.

KABUSLAR VE RÜYA GÖRMEK : Çocuklar kabuslar veya korkulu rüyalar görebilirler. Bu da onları gece uykularından uyandırabilir ve rahatsızlık yaşamalarına neden olabilir.

UYKU BOZUKLUKLARI : Çocuklarda uyku apnesi gibi uyku bozuklukları da gece sık sık uyanmalara yol açabilir. Uyku apnesi, solunumun geçici olarak durduğu veya yetersiz olduğu bir durumdur ve çocuğun uykusunu bölerek uyanmasına neden olabilir.

DÜZENSİZ UYKU ALIŞKANLIKLARI: Çocuğun düzensiz uyku alışkanlıkları, uyku rutininin olmaması veya geç yatma gibi faktörler gece uyanmalara yol açabilir.

Haberin Devamı

UYANDIRMA REFLEKSİ: Çocuklar, uykularının hafif evrelerinde sık sık uyanabilirler. Bu uyandırma refleksi olarak bilinir ve zamanla düzelme gösterebilir.

GECE TERÖRÜ : Gece terörleri, çocukların uykularının derin evresinde yaşadıkları ve genellikle anımsamadıkları korkulu durumlardır. Kabuslar da benzer şekilde çocuğun uyanmasına yol açabilir.

İDRAR YAPMA İHTİYACI : Özellikle tuvalet eğitimi almaya çalışan çocuklar, idrar yapma ihtiyacı hissettiğinde uyanabilirler.

Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz, ''  Eğer çocuğunuz sürekli olarak gece uyanıyorsa ve bu durum sizin veya çocuğunuzun yaşam kalitesini etkiliyorsa, bir çocuk doktoru veya uzman pedagog ile görüşmek faydalı olabilir. Uygun tedavi veya önerilerle çocuğun daha iyi bir uyku düzenine kavuşması sağlanabilir.''dedi.