Çocukluk Bu nasıl geri bildirim?
Paylaş
Bu nasıl geri bildirim?

Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası sona erdi. Türk Kadın A Milli Takımı bu serüveni Avrupa üçüncülüğü ile tamamladı. Bronz madalyayı ülkemize getirdiler ve buraya gelene kadar bize izlemesi keyif veren birçok maç için sahaya çıktılar. Bir zamanlar evin içinde koşturan ve bedenlerini kontrol etmeyi öğrenmeye çalışan kız çocukları, maçlarının yayınladığı saatlerde reytinglerde varlığını gösterdiler.Uzm. Psikolog Ceyda Yanar konu hakkında bilgi verdi.

ŞİMDİ NE OLDU?

Haberin Devamı

Her maçın ardından yapılan yorumları tek tek okurken veremediğimiz geri bildirimler bir tokat gibi yüzüme çarptı. Beğenmediğimiz, hoşumuza gitmeyen ya da istediğimiz gibi olmayan şeylere verdiğimiz olumsuz tepki potansiyeline inanamadım. Kendimi önce takımı hemen akabinde de buna benzer geri bildirimler alarak büyüyen bütün çocukları düşünürken buldum.

GERİ BİLDİRİMLERİMİZ ARASINDAKİ ADALETSİZLİĞİ FARK ETMEK GEREK

Spor, sanat, okul, iş, ödev, görev, oyun... Listeyi daha da uzatabiliriz. Sonucu olan ve değerlendirilebilir her şey bu listede yerini alabilir. Çocuklar bir resim çizdiğinde ya o resmin ne kadar güzel olduğunu söyleriz ya da resimde beğenmediğimiz kısımları belirtiriz. Beğendiğimizi anlatırken kelimeleri cimri kullanıyoruz. Beğenmediğimizde ise söyleyecek bir sürü cümle bulabiliyoruz. Bu dengesizlik çocukların kafasını çok karıştırıyor. Çocuklar, sonuç odaklı olmayı etraflarındaki yetişkinlerden öğrenirler. Biraz zaman geçtikten sonra kaç tane boya kullandığını, renkleri nasıl karıştırdığını ya da o maça gelene kadar kaç blok yapabildiğini hatırlamamaya başlar. Onların zihinlerindeki değerlendirme mekanizmasına yaptığımız müdahaleler, düşünce sistemlerini değiştirir. Arada harcadıkları enerjiyi görmez olurlar. O bölümler değerini kaybeder.

Haberin Devamı

BU ŞAMPIYONADAN ÇIKARMAMIZ GEREKEN SONUÇLAR VAR

Bazı yetişkinler maçları çocuklarıyla birlikte izlediler. Tepkilerini onların yanında verdiler. Kızdılar ve beğenmediklerini açıkça söylediler. Peki, beğendiklerini ne kadar gösterdiler?