Çocukluk Çocuklarda iştahsızlığın nedeni duygusal ve psikolojik olabilir
Paylaş
Çocuklarda iştahsızlığın nedeni duygusal ve psikolojik olabilir

Çocuklarda iştahsızlık çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir ve düzgün büyüme ve gelişmelerini sağlamak için bu sorunu ele almak önemlidir. Uzman Diyetisyen Elif Bilgin Baş, çocukların iştah kaybı yaşamasının bazı yaygın nedenlerini posta.com.tr okuyucularıyla paylaştı.

Çocuklar hasta olduklarında, özellikle soğuk algınlığı, grip veya gastrointestinal hastalıklar gibi enfeksiyonlarda, iştah azalması yaşayabilirler. Enfeksiyonlar rahatsızlığa, ateşe ve tat algısında değişikliklere yol açabilir ve bunların hepsi yemek yeme isteğinin azalmasına katkıda bulunabilir.

Haberin Devamı

Antibiyotikler veya kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçlar, bir yan etki olarak çocuğun iştahını etkileyebilir. İlaçların iştah sorunlarına neden olduğundan şüpheleniyorsanız her zaman bir sağlık uzmanına danışın. Stres, anksiyete, depresyon veya diğer duygusal sorunlar çocuğun iştahını etkileyebilir. Yeni bir okula taşınma, boşanma veya sevilen birinin kaybı gibi büyük yaşam değişiklikleri de yeme alışkanlıklarını etkileyebilir.

BÜYÜME DÖNEMLERİ İŞTAHI ETKİLEYEBİLİR

Diş ağrıları, diş eti sorunları veya diş çalışmaları yemek yemeyi acı verici veya rahatsız edici hale getirerek iştah kaybına yol açabilir. Çocuklar çeşitli nedenlerle belirli yiyecek tercihleri veya tiksintileri geliştirebilir ve bu da belirli yiyecekleri yeme isteklerini etkileyebilir.

Haberin Devamı

Bazen çocuklar yemek zamanından önce sağlıksız atıştırmalıklar veya aşırı içecek tüketerek besleyici yemeklere karşı iştahlarını azaltabilirler. Hızlı büyüme dönemlerinde çocukların iştahları dalgalanabilir. Daha fazla yedikleri günler ve daha az yedikleri günler olabilir. Hareketsiz bir yaşam tarzı iştahı etkileyebilir. Düzenli fiziksel aktivite çocuklarda açlığı uyarabilir.

HORMONAL DENGESİZLİKLERİ GÖZ ARDI ETMEYİN

Tutarsız yemek zamanı programları, öğün atlamak veya çocukları aç olmadıkları halde yemek yemeye zorlamak iştah kaybına yol açabilir. Gastrointestinal bozukluklar (örn. çölyak hastalığı, gıda alerjileri, kabızlık), hormonal dengesizlikler veya kronik hastalıklar gibi bazı tıbbi durumlar iştah değişikliklerine yol açabilir. Altta yatan tıbbi bir sorundan şüpheleniyorsanız, bir sağlık uzmanına danışın.

Yemek zamanı dikkat dağıtıcı unsurlar (örn. aşırı ekran süresi), kaotik veya stresli bir yemek ortamı veya olumlu yemek zamanı deneyimlerinin eksikliği gibi dış faktörler çocuğun iştahını etkileyebilir.
Bir çocuğun yeme alışkanlıklarını izlemek ve iştahsızlık devam ederse, şiddetliyse veya kilo kaybı, yorgunluk veya kalıcı hastalık gibi diğer endişe verici semptomlar eşlik ediyorsa bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Haberin Devamı