Çocukluk Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırırken nelere dikkat edilmeli?
Paylaş
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırırken nelere dikkat edilmeli?

Kitap okuma alışkanlığı, çocukların dil becerilerini geliştirmek ve onları bilişsel, duygusal, ruhsal ve ahlaki olarak geliştirmek için en önemli araçtır. Çocuklar kitaplar aracılığıyla çevrelerini düşünmeyi ve sorgulamayı öğrenirler. Çocukların okuması için belirlenmiş bir yaş yoktur. Bebekler bile doğru kitapları okuduklarında çok eğlenir ve öğrenirler. Okuma alışkanlığı, okumayı öğrendikten sonra çalışmaya mutlu ve sürekli devam etme sürecidir. Küçük yaşlarda kitap okuma alışkanlığı kazandırıldığında, çocuğunuzun yetişkin bir birey olduğunda kitap okumayanlara göre bir adım önde olması kaçınılmaz olacaktır.

Eğitim Uzmanı Abdülkadir Özbek, çocuklara küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın en eğlenceli yollarını sizler için derledi.

Haberin Devamı

Kitap ile mümkün olan en erken yaşta tanıştırmak önemlidir

Kitap okuma alışkanlığı, okumayı öğrendikten sonra mutlu bir şekilde devam edebilmek için gereklidir. Bu alışkanlığı geliştirmek için çocuklara mümkün olduğunca erken kitaplar tanıtılmalıdır. Çocukları ürkütmeden kitaplarla tanıştırmak mümkündür. Yapılabilecek etkili uygulamalar ise;

Kitap ile erken dönemde tanıştırabilirsiniz

Bu tanıştırmaya anne karnında bebeğinize kitap okuyarak başlayabilirsiniz. Sesiniz, ritminiz, kafiyeli heceleriniz, dikkat süreniz bebeğiniz ve ilişkiniz için çok daha faydalı olacaktır. Çocuğunuza ne yapması gerektiğini öğretmek yerine, onun kitaplarla olumlu bir ilişki geliştirmesine izin verin.

Kitapları ulaşabilir yerlere bırakın

Haberin Devamı

Kitapları, çocuğunuz rahatça erişebileceği, çocuğun boy hizasında olması önemlidir. Böylece her kitap okumak istediğinde rahatlıkla sayfalarını karıştırabilecek. Kitapların dağınık durması sizi rahatsız etmesin. İlgisini çeken kitapların bir arada olması keyifli vakit geçirmesini sağlayacaktır.

Yaşına uygun kitaplara yönlendirin ancak seçimlere saygı duyun

Çocuğunuzun yaşına ve mizacına uygun kitaplar bulmak önemlidir. İster çizgi film, ister çizgi roman, ister dergi isterse dedektif romanı ya da fantastik roman olsun tercihlerine saygı duyun. Önemli olan çocuğun istediğini ve sevdiğini türü keşfetmesidir.

Kitap okuma rutini yaratın

Çocuklar rutini sever ve bu onları güvende hissettirir. Tıpkı diş fırçalamak ve pijama giymek gibi, kitap okumak da çocuğunuzun rutininin doğal bir parçası haline getirmek alışkanlık sürecini kolaylaştıracaktır.

Okuduklarını anlatırken ilgi ile dinleyin

Okuduklarından size bahsederken çocuğunuzu dikkat ve ilgi ile dinleyin.