Çocukluk Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları nelerdir?
Paylaş
Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları nelerdir?

Vücudumuz, normal koşullarda mikroorganizmalarla (bakteri, virüs) sürekli temas halindedir. Deride, sindirim kanalında, ağız içerisi gibi dış ortamla ilişkili bölgelerde mikroorganizmalar bol miktarda bulunur. Bunların bir kısmının bize faydası da vardır, örneğin iyi bağırsak florası sağlıklı bir sindirim sisteminin olmazsa olmazıdır. Ancak hastalık oluşturma potansiyeli olan mikroorganizmalar da mevcuttur. Bunların hastalığa yol açmaması için beden güvenli, güçlü bir bariyere ihtiyaç duyar.

Bağışıklık sistemi; kan ve dokuda bulunan hücrelerden, bunların salgıladığı proteinlerden oluşan savunma sistemidir. Bademcikler, lenf nodları, sindirim sistemindeki peyer plakları, kemik iliği, dalak, ilk yaşta timüs bezi bağışıklık sisteminin temel elemanlarıdır. Hali hazırda bağışıklığımıza yardımcı olan öksürük refleksi, göz yaşı, mide asidi, solunum sistemindeki koruyucu mukoza ve üzerindeki tüycükler vücudumuzun enfeksiyonlara, yabancı maddelere karşı doğal korunma mekanizmalarıdır. Bağışıklık sistemi; kan ve dokuda bulunan hücrelerden, bunların salgıladığı proteinlerden oluşan savunma sistemidir. Bademcikler, lenf nodları, sindirim sistemindeki peyer plakları, kemik iliği, dalak, ilk yaşta timüs bezi bağışıklık sisteminin temel elemanlarıdır. Hali hazırda bağışıklığımıza yardımcı olan öksürük refleksi, göz yaşı, mide asidi, solunum sistemindeki koruyucu mukoza ve üzerindeki tüycükler vücudumuzun enfeksiyonlara, yabancı maddelere karşı doğal korunma mekanizmalarıdır. 

Haberin Devamı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Uzm. Dr. Elif Sümeyra Sabancı Birinci, çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını açıkladı.

Anne sütü; doğumdan sonraki ilk 6 ay sadece anne sütünün kullanılması, 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmesinin sağlanması; bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen en değerli yoldur. Anne sütündeki hastalıklardan koruyucu antikorlar, immunglobulinler, prebiyotikler, demir, vitaminler bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Sağlıklı beslenme; çocukların güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları için, süt ve süt ürünleri,yumurta, baklagiller, tahıl, sebze ve meyveleri düzenli olarak tüketmeleri gerekir. Haftada 3 kez kırmızı et, haftada bir mümkünse iki kez balık tüketilmesi gerekir. Abur cubur tüketimi sıfır olmalıdır. Hem yüksek kalori kaynağı olduğundan sağlıklı yiyecek tüketimini azaltmakta hem hazır paketli gıdaların içeriklerinin bağışıklığa olumsuz etkileri nedeni ile hayatımızda asla yer almaması gerekir. Bunların yerine meyve, fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler, yoğurt, kefir, süt gibi ara öğünler konulmalıdır. Beslenme bozukluğu, gıdaların emilim bozukluğu gibi hastalıklarda bağışıklık yetersiz olur. Bu çocuklarda yetersiz kilo alımı; yetersiz büyüme ve gelişme görülür. Dengeli beslenemeyen çocuklarda vücutta vitamin ve mineral eksikliği görülmesi halinde bağışıklık zayıflar

Haberin Devamı

Bağışıklık güçlendirici olarak kullanılan vitaminlerin hekim kontrolünde alınması önemlidir.

Düzenli ve yeterli uyku: Uyku düzenine önem verilen çocuklar hastalıklara karşı daha dirençli olur. Çocuklarda büyümeyi sağlayan ve bağışıklığı güçlendiren hormon daha çok karanlık ortamda ve derin uykuda salgılanır. Uykusu düzensiz olan çocuklar bu hormonun etkilerinden faydalanamaz; dolayısıyla vücut direnci zayıflar ve hastalıklara yakalanması daha kolay olur.

Bebeklerde 18 saat kadar uyku gerekirken, okul çağı çocukları en az 8-10 saat uyumalıdır.

Aşı takvimi; çocukların doğumundan itibaren tüm aşılarını düzenli olarak yaptırılmalıdır. Bu aşılar sayesinde vücut; enfeksiyona karşı güçlü bir savunma sağlar ve hastalık oluşturmadan vücuttan savuşturulur. 

Haberin Devamı

Spor/aktivite çocukların hem zihin hem beden sağlığı için önemlidir. Düzenli yapılan spor ve egzersizler ve bol su tüketimi bağışıklığı güçlendirir.  İletişim becerilerini ve okul başarısını da artırmaktadır. Çocuğun kendisinin ya da kardeşinin kreşe gitmesi halinde, kalabalık aile içinde yaşayan çocuklarda, ebeveynler eğitim/sağlık kuruluşu gibi enfeksiyonun yoğun olduğu yerlerde çalışıyorsa daha fazla hastalanırlar. Bu durumlar bağışıklık sisteminin zayıf olduğu anlamına gelmemektedir.

Okula giden bir çocuk bazen ayda bir iki defa üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Yılda sekizin üzerinde enfeksiyon, sık hastaneye yatış gerektiren enfeksiyon durumları araştırılmalıdır.Çocuk hekimi kontrollerini düzenli yaptırmak gerekir, bağışıklık sisteminin kalıtsal hastalıkları açısından değerlendirilmesi yapılması, uygun görülen durumlarda immünoloji bölümü tarafından değerlendirilmesi gerekirse ebeveynlerle hekim ile birlikte planlanır. 
 

Haberin Devamı