Çocukluk Çocuklarda diş çürümesinin en önemli nedeni!
Paylaş
Çocuklarda diş çürümesinin en önemli nedeni!

Araştırmalara göre 5-9 yaş arasındaki çocukların diş hekimine gelmesinin en sık nedeni diş çürükleri. Yanlış beslenme; çürük oluşumunda birincil derecede öneme sahip bir etken. Çocukları günlük besin ihtiyaçlarından biri olan şekerli ve nişastalı yiyeceklerden tamamen uzaklaştırmak mümkün değil ancak şeker kaynağını değiştirerek çocuklarda dişlerin çürümesini önlemek mümkün.

Son araştırmalar 5-9 yaş arası çocukların diş hekimine gelmelerinin en sık nedeninin diş çürüğü olduğunu gösteriyor. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, çocukların şeker tüketimini azaltmak ve ağız sağlığını korumak için ilk adımın öncelikle şeker tüketiminin bir sorun olduğunu anlamak olduğunu belirtiyor. Şekerli gıdaların çocukluk çağında dişlere zarar verdiğinin farkında olmak, çocukların beslenme alışkanlıklarını doğru yönetmek gerekiyor.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARINIZA ROL MODEL OLUN


Ayrıca çocuğun küçük yaştan itibaren ağız bakımı hakkında bilinçlendirilmesi ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması çok önemli. Bunun için ailelerin çocuklarına rol model olması en faydalı yaklaşımlardan biri. Çocuklar taklit ederek öğrenir. Ebeveynin söylemesi değil, kendisinin de günde iki kere, yemeklerden sonra dişlerini fırçalaması çocuğun bu alışkanlığı kazanmasında etkili olacaktır.

YANLIŞ BESLENME DİŞ ÇÜRÜKLERİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİ

Diğer yandan beslenme; çürük oluşumunda birincil derecede öneme sahip bir etken. Şeker ve nişasta içeren karbonhidrattan zengin yiyeceklerin sık tüketilmesi diş çürüklerine neden oluyor. Çocukları günlük besin ihtiyaçlarından biri olan şekerli ve nişastalı yiyeceklerden tamamen uzaklaştırmak oldukça güç olsa da imkansız değil. Bunun için çocukların şeker ihtiyaçlarını işlenmemiş gıdalardan yani mevsim meyvelerinden karşılamasını sağlamaya çalışabilir ve çocukları buna özendirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ayrıca şeker tüketimi sadece ağız ve diş sağlığını bozmakla kalmıyor. Araştırmalar şeker tüketiminin pek çok metabolik hastalığa zemin hazırladığını gösteriyor. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü de şekerli gıdaların sık tüketiminin obezite, diyabet ve pek çok hastalıkla yakından ilişkili olduğunu rapor etmiş durumda.

ÇOCUĞUN DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN

Çocuklar için yiyecek ve içecek seçerken dikkatli olun.

Ara öğünlerde meyve, ayran, yoğurt, süt, fındık, badem, ceviz gibi yararlı gıdaların tüketilmesini sağlayın.

Çocukların bisküvi, kek, çikolata, şeker, cips gibi yiyecekleri ve kola gibi asitli içecekleri fazla tüketmelerine engel olun.

Mümkünse bu yiyeceklerle hiç tanıştırmayın.

Peynir ve ceviz diş çürüklerinin oluşumuna engel olmaya yardımcı besinler olduğundan yemeklerden sonra bir parça yedirebilirsiniz.

Su içmenin her yaş grubu için önemli olduğunu unutmayın. Çünkü su her yaşta en iyi içecektir.