Çocukluk Çocuklarımızı sosyal medya dünyasına nasıl hazırlarız?
Paylaş
Çocuklarımızı sosyal medya dünyasına nasıl hazırlarız?

Bir çocuğun sosyal medya kullanabilmesi için belli bir olgunluk düzeyine ve farkındalığa ulaşması gerekmektedir. Peki bu sürecin düzenlemesi nasıl gerçekleşmelidir? Eğitimci Can Uysal, konu hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Sosyal medya günümüz insanlarının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Sosyal medya geçmiş yıllarda daha çok yetişkinlerin ilgi alanı içerişindeyken zamanla sosyal medya mecrası çocukların ilgisini çeken ve erişebilecekleri bir alana dönüşmüştür.

Haberin Devamı

Çocuk sosyal medyayı kullanmadan önce ebeveynleri çocuğa bu konu hakkında bilgi vermelidir. Sosyal medyanın ona sağlayacağı olumlu durumlar ve karşılaşabileceği olumsuz durumlar hakkında bilgilendirilmelidir. Belli bir yaşa gelene kadar (çocuğun olgunluk seviyesine bağlı) sosyal medya şifresinin anne-babasında olacağı, bu durumun ona saygısızlık ve kişisel hayatına müdahale olmadığını ancak sosyal medyadan gelebilecek tehditlere karşı korumak için bunu yapmaları gerektiğini tatmin edici bir şekilde çocuklarına açıklamalıdırlar.

Kişisel, özel ve konum bilgilerini sosyal medyadan paylaşmaması gerektiğini paylaşması durumunda nelerle karşılaşabileceği yaş düzeyine uygun olarak anlatılmalıdır. Tanımadığı kimselerin arkadaşlık ya da takip isteğini kabul etmemesi aynı şekilde istek göndermemesi gerektiği söylenmelidir. Eğer tanımadığı biri onunla iletişim kurmakta ısrarcı olursa bu konuyu anne babasıyla paylaşması gerektiği konusunda vurgu yapılmalıdır. Çocuk sosyal medyada dolandırıcılık, sahtecilik, zorbalık, taciz gibi durumlarla karşılaşma ihtimalinin olduğunu bilmelidir. Sosyal medya ancak doğru kullanıldığında eğlenceli ve güzeldir konusu çocukta içselleştirilmelidir.

Haberin Devamı

Çocuklarımız için yapabileceklerimizi biliyorken kendimiz için neyi biliyor ve ne kadarını uyguluyoruz?

Sosyal medyayı kullanmak kadar bilinçli ve doğru kullanmakta önem taşımaktadır. Sosyal medya bizim verimli üretken zamanlarımızı çalmaya başladıysa, sosyal medyada bulunmadığımız zamanlarda kendimizi yalnızlaşmış ve sıkılmış hissediyorsak, günümüzün büyük bir bölümünü burada geçiyorsak, sorumluluklarımız aksıyorsa düzeltmemiz gereken bir durumun varlığı sinyal vermektedir.

Sosyal medya sınırlılıklar çerçevesinde kullanılmalıdır. Sosyal medyayı en çok hangi amaçla kullandığımız ya da kullanacağımızı saptamak büyük önem taşımaktadır. Bu amacın bizim fiziksel ve psikolojik sağlığımıza zarar vermediğinden ya da vermeyeceğinden emin olmak gerekir (son yıllardaki güzellik ve estetik kaygısı ya da yarış hali). Sosyal medyada ulaşılan her bilginin doğru olamayacağını, sosyal medyanın farklı amaçlarla kullanılabildiğini takip edilecek sayfanın bizim için hangi önemi ve yararlılığı taşıdığını bilmek gerekir. Sosyal medya kullanmadan önceki dönemi daha verimli buluyorsak sosyal medyanın bizi sekteye uğrattığı kanaatine varabiliriz. Böyle durumlarda ekran süremizi kısıtlayıp, farklı etkinliklere yer verip, hayatın sanal olmayan tarafına yönelmeyi tercih edebiliriz.

Haberin Devamı