Çocukluk Çocukluk çağında artan tehlike: Scooter kazaları!
Paylaş
Çocukluk çağında artan tehlike: Scooter kazaları!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, çocuklar için eğlenceli olabileceği gibi önlemler alınmazsa fiziksel travmaya neden olabilen scooter kullanımı hakkında ebeveynlere önemli önerilerde bulundu.

Son dönemlerde parklarda, bahçelerde, sokaklarda ve hatta yollarda sıklıkla karşımıza çıkan ve mikro-mobilitenin de önemli bir parçası haline gelmiş scooterlar çocuklar arasında da oldukça popüler bir oyuncak haline gelmiştir. İki veya daha çok tekerlekli olabileceği gibi ayakla iterek ilerletilenleri veya motorize olanları da söz konusudur. Bu aletlerin hız kapasiteleri, yön değiştirme ve ani durma kabiliyetlerindeki kısıtlılıklar kullanıcıları için önemli riskler oluşturmaktadır. Özellikle 7 yaş altındaki çocukların hız ile uyumsuz kas iskelet gelişimleri, ani kara verme ve uygulama, yön değiştirme, zaman mekan algısı ve engel aşma gibi becerilerdeki gerilikleri bu aletleri kullanmaları halinde kazaya davetiye çıkartmaktadır.

Haberin Devamı

Scooterlar ciddi yaralanmalara yol açabiliyor!

Maalesef çocukların kullandıkları scooterlar ile yetişkinlerin bisiklet yolun çıkmaları, sahilde yetişkinlerle bir arada aynı parkurlarda bulunmaları ve en kötüsü de trafik akışı olan caddelere çıkmaları maalesef ciddi yaralanmaların olabildiği kazalara yol açmaktadır.

Yaralanmaları önlemek için nelere dikkat etmeliyiz?

Koruyucu ekipmanlar, çocuklar için scooter kullanırken kritik bir öneme sahiptir. Bu ekipmanlar, başlık, dirseklik, dizlik ve bileklik gibi aksesuarları içerir. Ebeveynler, çocuklarını bu koruyucu ekipmanları kullanmaları konusunda teşvik etmelidirler.

Eğitim ve denetim, scooter kullanımının güvenliğini sağlamak için gereklidir. Çocuklara temel eğitim vermek, güvenli durma ve yönlendirme becerilerini öğretmek önemlidir. Ebeveynlerin çocuklarını denetlemesi ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerde kullanmamalarını sağlamaları gerekmektedir.

Haberin Devamı

Acil durum hazırlığı da kritik bir öneme sahiptir. Herhangi bir kazanın önlenemeyeceği durumlarda, çocukların ebeveynleri veya gözetmenleri tarafından ilk yardım bilgisine sahip olmaları önemlidir. Acil durumlar için gereken telefon numaralarını bilmeleri ve yaralanmalar durumunda nasıl hareket edeceklerini bilmeleri kritiktir.

Sonuç olarak, scooter vb. hızlı hareket eden, ani fren yapma özelliği olmayan aletlerin üstelik herhangi bir koruma kıyafeti olmadan çocukluk çağında kullanılmamalarını önermekteyiz.

 

Kullanılmak istenmesi halinde ise etrafı çit vb. yapılarla çevrili ve sadece çocuklar için ayrılmış park, bahçe, oyun alanı gibi yerlerde yine de belli hızların üzerine çıkmalarına izin verilmeden ebeveyn kontrolünde kullandırılmaları uygun olacaktır