Çocukluk Ebeveynlere sünnet uyarısı: Özellikle yaz mevsimine dikkat!
Paylaş
Ebeveynlere sünnet uyarısı: Özellikle yaz mevsimine dikkat!

Özellikle yaz mevsiminde büyük artış gösteren sünnet törenleri aileleri ve dostları bir araya getirirken, artan sıcaklar ailelerin kafasında yazın sünnet yaptırmakla ilgili birçok soru işaretine de yol açıyor. Kutlama ve törenlerin yazın yapılmasından çok; sünnet operasyonlarının yazın yapılması ve sünnet çocuğunun denize havuza girmesiyle ilgili dikkat edilmesi gerekenler acaba neler olmalı? Doç. Dr. Mustafa Okumuş, merak edilen soruların yanıtını Posta.com.tr okurları için anlattı.

Doç. Dr. Mustafa Okumuş "Sünnet, tıbbi zorunluluk sebepleriyle veya koruyucu amaçlarla gerçekleştirilebilen bir işlem olsa da, hem ülkemizde hem de dünyada sünnet daha çok dini sebeplerle uygulanır. Ayrıca bu işlem yasal olarak sadece doktorlar tarafından yapılabilmektedir. Sünneti yapacak kişinin farklı yöntemler konusunda bilgili ve deneyim sahibi bir hekim, tercihen bir çocuk cerrahı veya çocuk üroloğu olması gerekir." dedi.

Haberin Devamı

Sünnetin her yaşta yapılabilecek bir cerrahi operasyon olduğunu ifade eden Doç. Dr. Mustafa Okumuş "2 ila 6 yaş arasında psikolojik gelişimi etkileyebileceği için psikiyatristler tarafından önerilmez. Genel olarak çocuk ne kadar küçükse yara iyileşmesi o kadar hızlıdır. Bu nedenle bebeklik dönemi uygun ve önerilen bir zamandır. Yenidoğan sünnetinin 3 önemli avantajı vardır; yara iyileşmesi çok hızlıdır, kanama ihtimali nerdeyse yok denecek kadar azdır ve bakımı kolaydır." ifadelerini kullandı.

SÜNNETTE ANESTEZİ GEREKLİ MİDİR?

Doç. Dr. Mustafa Okumuş "Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bebekler ağrı duymaz sözü doğru değildir. Bebekler ağrı duyarlar ve mutlaka anestezi yapmak gerekir. Bebeklik döneminde lokal anestezi tercih edilse de büyük çocuklarda genel anestezi tercihi daha doğru bir yaklaşım olur. Lokal anestezi ve genel anestezi arasında belirgin bir risk farkı da yoktur. " dedi.

Haberin Devamı

SICAK HAVALAR SÜNNETİ ETKİLERDE Mİ?

Sünnetin mevsiminin olmadığını ifade eden Doç. Dr. Mustafa Okumuş "Sünnetin bilimsel olarak havalarla ilişkisini (yaz veya kış) açıklayacak bir veri yoktur; yani uygun bir şekilde yapılıp takip edildiğinde her mevsimde yapılabilir. Okula giden çocuklarda sünneti okulu aksatmadan, tatillerde yapmak uygun bir yaklaşımdır." cümlelerini kullandı.

SÜNNET ÖNCESİ BUNLARA DİKKAT!

Sünnet öncesi, çocuk doktor tarafından muayene edilmeli ve sünnete engel olacak bir durum veya bir hastalık olup olmadığı değerlendirilmelidir. Kanamaya yol açacak ilaçlar bir hafta öncesinden kesilmelidir.

SÜNNET SONRASI DENİZE HAVUZA GİRİLİR Mİ?

Yaz mevsiminde gerçekleştirilen sünnetlerde hepimizin en çok merak ettiklerinden biri çocuğun sünnet işleminden sonra denize ya da havuza rahatça girip giremeyeceği konusu. Çocuğunuzun sünnet işlemiyle ilgili doktorunuzun ayrıca bir önerisi yok ise genellikle bir hafta sonra denize ve havuza girilebilir.

ENFEKSİYONDAN KORUNMAK İÇİN İPUÇLARI

Her ne kadar sünnet enfeksiyonlarından korkulsa da, sünnet enfeksiyonu çok sık karşımıza çıkan bir durum değildir. Aile tarafından enfeksiyon olarak değerlendirilen bir çok durum da çoğu zaman enfeksiyon değildir.

Haberin Devamı

Bununla birlikte;

  • Çocuğunuzun aktif idrar yolu enfeksiyonu veya sünnet derisi ile ilgili bir enfeksiyonu varsa, enfeksiyon geçene kadar sünneti erteleyin.
  • Sünnetin uygun bir ortamda ve steril koşullarda yapılmasına özen gösterin.
  • Çocuğunuzun alt temizliğine dikkat edin. Bebekse sık bez değiştirin, kaka bulaşmış ise yıkayın.
  • Sık sık duş aldırın.
  • Lokal antibiyotikli merhemleri anlatıldığı şekilde kullanmaya özen gösterin.