Çocukluk Erkek çocuk sahibi anne babalar daha hızlı yaşlanıyor
Paylaş
Erkek çocuk sahibi anne babalar daha hızlı yaşlanıyor

Kız çocuk mu anne babasını daha çok yorar, erkek çocuk mu? Bu sorunun net bir cevabı olmasa da pek çok ebeveyn erkek çocukların anne babaları daha çok yorduğunu söyleyebilir. Bilimsel olarak da erkek çocuk sahibi anne babaların beyninin daha hızlı yaşlandığı ortaya çıktı.

Bilim insanları, erkek çocuk sahibi olmanın beyninizi daha hızlı yaşlandırdığını söylüyor. ABD'de 13 binden fazla 50 yaş üstü kişi üzerinde yapılan bir araştırma, en az bir oğlu olan ebeveynlerin, olmayanlara kıyasla daha hızlı bilişsel gerileme yaşadığını ortaya koydu. Birden fazla oğlu olanların bilişsel yeteneklerini, sadece kız evlatları olanlara göre daha hızlı kaybettikleri görüldü. ABD ve Çekya'dan araştırmacılar, buna neyin etki ettiğini araştırmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Bilim insanları, kız evlatların ilerleyen yaşlarında ebeveynlerine bakma ve duygusal olarak destek olma ihtimalini daha yüksek buluyor. Yani kız evlatların anne babaları yaşlandığında onlara bakma ihtimalini daha yüksek olarak görüyorlar ve bunun da anne babaların sağlığını olumlu yönde etkileyebileceği belirtiliyor.

Bu arada, erkek çocukları olanların sağlıklı bir hayat tarzı sürdürme ihtimalleri de daha düşük olabilir. Örneğin, araştırmalara göre, kız çocuğu olan ebeveynlerin kötü alışkanlıklara sahip olma ihtimalleri daha düşük iken, erkek çocuk anneleri daha kilolu olabiliyor.

Prag'daki Charles Üniversitesi ve New York'taki Columbia Üniversitesinden oluşan araştırma ekibi, bu bulgulara ulaşmak için yaklaşık 14 yıl boyunca 13 bin 222 ebeveyni takip etti. Anne babalar, sahip oldukları çocuk sayısını ve cinsiyetlerini bildirirdi. Ayrıca ebeveynler, kendilerinin hafıza, konsantrasyon, düşünme ve anlama gibi zihinsel becerilerini değerlendiren düzenli bilişsel testleri de doldurdu. Bu testler arasında, 10 kelimelik bir listeyi hatırlama, yedişerli 100'den geriye doğru sayma gibi hafıza ve zihinsel becerileri içeren kabiliyetler bulunuyordu.

Haberin Devamı

Bu 13 bin kişiden 4 bin 862'sinin bir, 3 bin 523'ünün iki ve 2 bin 487'sinin üç ve daha fazla olmak üzere toplam 10 bin 872 kişinin erkek çocuğu olmuştur. Oğlu olmayanların ise 891'inin bir kızı, 905'inin iki kızı ve 554'ünün üç ve daha fazla kızı vardı.

ERKEK ÇOCUK BİLİŞSEL GERİLEMEYİ HIZLANDIRDI

Journal of Psychiatric Research isimli bilimsel dergide yayımlanan çalışma, en az bir oğlu olan ebeveynlerin, hiç oğlu olmayanlara kıyasla daha hızlı bilişsel gerileme oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Zihinsel bozulma hızı hem babalar hem de anneler için benzerdi.

Çalışma ayrıca birden fazla oğlu olan ebeveynlerin zihinsel yeteneklerindeki gerilemenin, yalnızca kızları olan ebeveynlere kıyasla daha hızlı olduğunu gösterdi.

Bu arada araştırmacılar, biyolojik, evlat edinilmiş veya üvey çocuk olmalarına bakılmaksızın, katılımcıların sahip oldukları tüm çocukları hesaba kattıklarını kaydetti.

Haberin Devamı