Çocukluk Okul çağı çocuklarında bağışıklık güçlendirecek öneriler
Paylaş
Okul çağı çocuklarında bağışıklık güçlendirecek öneriler

Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan en önemli sistemlerden bağışıklık sisteminin zayıflaması halinde birçok hastalığa karşı daha hassas ve dirençsiz duruma gelindiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Fakirullahoğlu, “Sağlıklı ve dengeli beslenme çocukluk çağında çok önemlidir. Bu nedenle ana öğünlerde sebze, tahıl, kırmızı et, balık, yoğurt, gibi besleyici özelliği olan yiyecekler tüketilmelidir. Peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve taze meyveyle evde kahvaltı yaptırın ve çocuğunuzu okula aç göndermeyin” dedi.

Okul çağındaki çocukların bağışıklık sisteminin zayıflamaması gerektiğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Fatih Fakirullahoğlu, çocuklarda bağışıklığı nasıl güçlendirebileceğimiz konusunda açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

NEZLE VE GRİP SIK GÖRÜLEBİLİR

Okulların başlamasıyla birlikte çocuklarda görülebilecek hastalıklara değinen Dr. Öğr. Üyesi Fatih Fakirullahoğlu, “Okul çağındaki çocuklarımız günün büyük bir bölümünü kapalı ortamlarda ve yakın temas içinde geçirmek zorunda kalırlar. Bu nedenle özellikle bulaşıcı hastalıklar açısından her zaman risk altındadırlar.

Nezle, grip, boğaz enfeksiyonu gibi üst solunum yolu hastalıklarının yanında zatürre, bronşit ve ishal gibi birçok bulaşıcı hastalık ile bu dönemde sık karşılaşılır” diye konuştu.

HASTA ÇOCUKLAR OKULA GÖNDERİLMEMELİ

Çocukları hastalıklardan korumak için alabileceğimiz önlemlerden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Fakirullahoğlu, okul ortamında dikkat etmemiz gereken durumlarla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Sınıfların sık havalandırılması, okullarda ortak kullanım alanlarının ve lavaboların genel temizliğin uygun şekilde yapılmasının yanında çocuklarımızın kişisel hijyen kurallarına uymaları konusunda eğitim verilmesi alınacak önlemlerin başında gelir. Su ve sabun, halen birçok hastalığı önlemede en önemli silahımızdır. Bu nedenle çocuklarımıza gün içinde ellerini tekrarlayan defalar sabunla yıkamayı öğretmek gerekir. Ayrıca hasta çocukların okula gönderilmemesi ve evde dinlendirilmesi enfeksiyonların yayılmasını belirgin olarak azaltır. Bu konuda velilerin ve öğretmenlerin hassas davranması faydalı olacaktır.” 

Haberin Devamı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ZAYIFLIĞI HASTALIKLARI TETİKLEYEBİLİR

Bağışıklık sisteminin zayıflamasının olumsuz etkiler doğurabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Fakirullahoğlu, “Bağışıklık sistemi vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyan en önemli sistemlerden biridir ve zayıflaması ile birlikte birçok hastalıklara karşı daha hassas ve dirençsiz duruma geliriz. Böylece basit geçirilebilecek bir enfeksiyon bu çocuklarda çok daha ağır seyredip uzun süre devam edebilir. Bununla birlikte bağışıklığı güçlü olan çocuklara göre daha sık hastalanma olasılığı vardır” şeklinde konuştu.

ANA ÖĞÜNLERDE BESLEYİCİ GIDALAR TÜKETİLMELİ

Okul çağındaki çocuklarımızın daha güçlü bir bağışıklığa nasıl olabileceği konusunda bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Fatih Fakirullahoğlu, şunları söyledi: “Sağlıklı ve dengeli beslenme çocukluk çağında çok önemlidir. Bu yüzden ana öğünlerde sebze, tahıl, kırmızı et, balık, yoğurt gibi besleyici özelliği olan yiyecekler tüketilmeli. Peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve taze meyve ile evde kahvaltı yaptırın ve çocuğunuzu okula aç göndermeyin. Ara öğünlerde ise kuruyemiş ve meyve verilebilir.

Haberin Devamı

Cips, kola, hazır meyve suyu, kakaolu yiyecekler, acılı ve baharatlı yemekler, hazır katkılı market ürünleri çocuklarda besleyici özelliği olmadığı gibi reflüyü tetikleyeceğinden uzak durmak gerekir. Unutmamalı ki çocuklarda sessiz reflü; tekrarlayan bademcik enfeksiyonu, rinit, sinüzit, bronşit, astım gibi birçok hastalığın oluşmasında en başta gelen etkenlerden biridir. Yine reflü nedeniyle çocuklarımızı yatırmadan iki saat önce inek sütü dâhil beslenmeyi kesmek gerekir."