Çocukluk Otizm testi nasıl yapılır?
Paylaş
Otizm testi nasıl yapılır?

Otizm olan çocukların ailelerinin ortalama olarak yarısı, çocukların sıra dışı olan davranışlarını 18 aylıktan sonra, ortalama olarak 4/5’i ise 24 aylıktan sonra fark etmektedirler. Bu noktada erken aşamada uygulanan otizm testi oldukça büyük önem taşımaktadır. Peki, otizm testi var mı? Otizm testi nasıl yapılır?

Otizmli olan çocukların çevresi ile ilişkileri pek iyi değildir. Kendi yaşıtlarına göre konuşmada güçlük çeken otizmli çocuklar, iletişim sorunu yaşamaktadırlar. Özellikle göz teması kuramama ile kendini belli eden otizm rahatsızlığı için erken teşhis çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü otizmin kesin bir tedavisi yoktur. Ancak erken teşhis sonucunda uygulanan kapsamlı eğitim ile otizmin belirtileri % 70’e kadar azaltılmaktadır. Doğrudan bir kan tahlili ya da başka bir tahlil ile belli olmayan otizm, tespit etmenin en güvenilir yolu ebeveyn gözlemleridir.

Haberin Devamı

Ebeveyn gözlemleri sonucu edinilen bulgular doğrultusunda uzmanlar tarafından ebeveynlere bazı sorular sorulur ve verilen sonuçlar doğrultusunda teşhis konulur.

Otizmin belirtileri ve otizmli çocuğun karakteristik özellikleri baz alınarak otizm testi hazırlanır. İlk etapta ebeveynlerin doldurduğu testler yanında uzman görüşü ve değerlendirmesi gerekir. Otizm şüphesi olan bir çocuğun tüm davranışları gözlemlenir. Otizm test türleri:

Cars Derecelendirme Sistemi (Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği): Otizmli çocuğun davranışlarının gözlemlenmesine dayanır. Uzmanlar tarafından yapılan testte konuşma becerisi, adaptasyon, vücut kullanımı ve sosyal ilişkiler gözlemlenir.

M - Chat ( Küçük Çocuklar için Otizm Tarama Listesi): Simon Baron- Cohen tarafından hazırlanmış bir soru listesi olup 18 aya kadar olan çocuklara uygulanır. Anne baba ve çocuk doktorunun katılımı ile yapılır.

Haberin Devamı

Otizm Tarama Testi: 4 yaş ve üstü çocuklara uygulanan bir test olup iletişim becerileri ve sosyal yapıları içeren 40 soruluk bir testtir.

İki Yaş İçin Tarama Testi: Taklit etme, dikkat kontrolü, oyun ve motor hareketleri gözlemlenir. İki yaş altı çocuklara uygulanan bir otizm tarama testidir.