Çocukluk Propolis tüketimi çocuklarda akut rinit ve soğuk algınlığı semptomlarını azaltıyor!
Paylaş
Propolis tüketimi çocuklarda akut rinit ve soğuk algınlığı semptomlarını azaltıyor!

Antioksidanlardan zengin beslenme, yeterli su tüketimi, sağlıklı uyku, azaltılmış paketli gıda ve düzenli arı ürünleri kullanımı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hastalıklara yakalanma sıklığını azaltıyor. Çünkü meyveler, sebzeler ve arı ürünleri hücreleri hasara ve hastalıklara karşı koruyan antioksidan içerikleriyle hem kendi sağlığınıza hem de çocuklarınıza fayda sağlıyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, Posta.com.tr okurları için çocuklarda antioksidan ve propolis tüketimi hakkındaki sonuçları paylaştı, çocuklarda soğuk algınlığı ve akut rinite karşı etkilerine değindi.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda uzman hekimler, antioksidanlar açısından zengin beslenmenin çocukların bağışıklığını güçlendirdiğini belirtti. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Çakır "antioksidan açısından zengin gıdaları çocukların beslenmesinden eksik etmeyin" dedi. Dr. Elif Çakır, “Antioksidanlardan zengin beslenme, yeterli su tüketimi, sağlıklı uyku, azaltılmış paketli gıda ve düzenli arı ürünleri kullanımı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hastalıklara yakalanma sıklığını azaltıyor. Çünkü meyveler, sebzeler ve arı ürünleri hücreleri hasara ve hastalıklara karşı koruyan antioksidan içerikleriyle hem kendi sağlığınıza hem de çocuklarınıza fayda sağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

PROPOLİS AKUT RİTİN VE SOĞUK ALGINLIĞI SEMPTOMLARININ AZALMASINI SAĞLIYOR

İçerdikleri vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla çocukların bağışıklığını güçlendirdiğini belirten Dr. Çakır, “Bundan dolayı, çocuğunuzun her gün farklı renk ve çeşitte sebzeleri, meyveleri ve arı ürünlerinden olan propolis ile poleni tüketmesini sağlayın." dedi ve propolisin etkileri üzerine araştırma bulgularını paylaştı. Buna göre, çocuklarda propolis akut ritin ve soğuk algınlığı semptomlarının azalmasını sağlıyor.

ARAŞTIRMA DETAYLARI

  • 2017 yılında La Marina pediatri servisinde yapılan araştırmada; akut rinit geçiren çocuklarda düzenli propolis kullanımının etkisi incelendi.
  • Çalışmaya 2-12 yaşlarındaki akut rinit ve soğuk algınlığı geçiren toplam 40 çocuk katıldı.
  • Çalışmada çocuklara 7 gün boyunca günde 3 kez propolisli burun spreyi uygulandı.
  • Çalışmanın sonucunda düzenli propolis kullanan çocukların akut rinit ve soğuk algınlığı semptomlarında azalma gözlemlendi.

ARI ÜRÜNLERİ MİDE VE BAĞIRSAK SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Çakmak da arı ürünlerinin çocukların bağışıklık sistemi üzerine etkilerinden bahsetti. Dr. Bekir Çakmak, ”Çocuklar kreş, okul gibi kalabalık ortamlarda maruz kaldığı mikroplardan dolayı sık sık hasta olurlar. Propolis düzenli tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirerek hastalanma sıklığının azalmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra, propolisin; üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında, şiddetli öksürüklerde, boğaz ağrısı, boğaz kaşıntısı ve boğaz enfeksiyonlarında, ağızda çıkan yaralar, aftlar ve uçuklarda kullanıldığı yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuştur. 

Haberin Devamı

Arı sütünün çocukların; büyüme ve gelişmesinde, bedensel ve zihinsel fonksiyonlarının desteklemesinde, iştah kontrollerinin sağlanmasında ve bağışıklık sistemlerinin güçlendirmesinde oldukça etkili olduğu yine bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Polen ve arı ekmeği ise çocukların; vitamin ve mineral eksikliklerinde destekleyici olarak görev alır. Ayrıca protein açısından oldukça zengindir. Mide ve bağırsak sağlığını desteklediği tespit edilmiştir” dedi.

PROPOLİS DESTEĞİ HASTALIK SÜRESİNİN KISALMASINA YARDIMCI OLUYOR

Dr. Çakmak konuşmasını şöyle sürdürdü: “2004 yılında yapılan çift kör randomize kontrollü bilimsel bir çalışmada, propolisli karışımın çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonuna karşı etkisi incelendi. 12 hafta süren çalışmaya üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren 430 çocuk katıldı ve çalışma grubu 2 gruba ayrıldı.

Haberin Devamı

Araştırmada, birinci gruba 50 mg ekinezya, 50 mg propolis ve 10 mg C-vitamini ile hazırlanan bitkisel bir karışım verildi. İkinci grup ise plasebo ile izlendi ve çocuklarda hiçbir propolis ürünü verilmedi. Çalışmanın sonucunda, propolisli karışım tüketen çocukların ateş, öksürük gibi semptomlarında, hastalık süresi ve hastalık gün sayısında azalma gözlemlendi.

ANADOLU PROPOLİSİNDE EN AZ 15 FARKLI POLİFENOL BİLEŞEN BULUNUYOR

Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı ise güçlü bir bağışıklık için Anadolu coğrafyasından elde edilmiş arı ürünlerinin tüketilmesi gerektiğini belirtti. Dr. Samancı, ”Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı mor meyveler, tam tahıllar, çiğ kuruyemişler ve baharatlar antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Ayrıca bilimsel yayınlarda doğada bilinen en güçlü antioksidanın propolis olduğu belirtilmektedir.

Özellikle endemik bitki örtüsü açısından zengin olan Anadolu coğrafyasından elde edilen Anadolu propolisinin tüketilmesi önerilmektedir. İyi kalitede ve doğru teknoloji ile özütlenen Anadolu propolisinin içeriğinde en az 15 farklı polifenol bileşen bulunur. Bu bileşenler antioksidan, antienflamatuvar, antiviral ve antibakteriyel etki göstererek sağlığımızı desteklemektedir.

Haberin Devamı

Yapılan bilimsel çalışmalar, propolisin enfeksiyonel hastalıklar başta olmak üzere bağışıklığı etkileyen birçok durumda faydalı olduğunu göstermektedir. Fakat tüm bu faydaları görebilmemiz için propolisin doğru özütlenmesi ve tüketiciye sunulması gerekiyor. Önerim patentli teknoloji ile özütlenen saf Anadolu propolisinin destek olarak kullanılması olacaktır. Sözleşmeli arıcılık modeli ile üretilen, gerekli sertifikasyonlara sahip ürünlerin tüketilmesidir” dedi.