Çocukluk Sussun diye eline telefon tablet verilen çocuklar sinir hastası oluyor
Paylaş
Sussun diye eline telefon tablet verilen çocuklar sinir hastası oluyor

Günümüzde teknolojinin içine doğan çocukları teknoloji ile tanıştırma yaşı oldukça küçüldü. Artık yeni doğanlara bile telefondan çizgi film izleten ebeveynler var. Özellikle ağlayan çocukları susturmak için eline tablet veya telefon vermek çocukların ruhsal sağlığını olumsuz etkiliyor. Yapılan araştırmanın sonuçlarını duyunca çok şaşıracaksınız

ABD'de yapılan bir araştırma tablet ve telefon ile büyüyen çocukların ileride ortaya çıkabilecek sağlık sorunları hakkında oldukça endişe verici sonuçlar ortaya çıkardı. Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma ebeveynlerin sıklıkla tekrarladığı ağlayan ya da mızmızlanan çocuğun eline tablet ve akıllı telefon tutuşturmanın zararlarının büyük olduğunu kanıtladı.

Haberin Devamı

Bilim insanları yaşları 3 ile 5 arasında değişen 422 çocuğun verilerini inceledi. Buna göre çocukların sağlığında ve zihinsel durumunda uzun vadede zararlı olduğu belirlendi.

DUYGULARINI YAŞAMAYI BİLMİYORLAR

Tablet ya da akıllı telefon verilerek dikkati dağıtılan ve ağlaması engellenen çocukların büyürken ve yetişkinlik dönemlerinde duygularını yaşamayı bilmedikleri anlaşıldı.

Araştırmada ani duygu değişikliği, öfke nöbeti, hiperaktivite ve ebeveynlerini dinlememe gibi sorunları olan çocuklar merceğe alındı. Bilim insanları, “Ebeveynleri daha düzenli olarak tablet ve akıllı telefon veren çocuklarda duygusal sinir krizi daha sık yaşanıyor ve özellikle erkek çocuklarında bu durum daha yüksek” dedi.

Haberin Devamı


"AĞLAMASINI DURDURMAK İÇİN TELEFON YERİNE KİTAP VERİN VE DUYGULARINI İSİMLENDİRMESİNİ İSTEYİN."

Ekrana bakan çocukların olumsuz duygulardan uzaklaştığı ve kendi duygularına yabancılaştığını da belirten bilim insanları, “Çocuğunuzun duygusal değişikliğini fark ettiğinizde farklı yöntemler denemek gerek. İp atlayın, salıncakta sallayın, sarılın ya da müzik dinletin” dedi.

 "Öfkelenen çocuğunuza mobil bir cihaz vermek ona bir yetenek öğretmez sadece çocuğun duygularını uzaklaştırır."

Araştırmanın yöneticisi Jenny Radesky, “Çocukluğun bu erken dönemlerinde duygularını tanıyamaması büyüdükçe daha çok zorlanmaları anlamına geliyor. Çocuklara elektronik cihaz vermek zararsız ve ev ahalisi için stres azaltan geçici bir yöntem olarak görülebilir fakat bu düzenli yapılırsa uzun vadede etkileri var” ifadelerini kullandı.