Doğum Öncesi Doğru sonuç için gebelik testi ne zaman yapılmalı?

Doğru sonuç için gebelik testi ne zaman yapılmalı?

Paylaş
Doğru sonuç için gebelik testi ne zaman yapılmalı?

Çocuk sahibi olmak istiyorsanız ve âdetinizin geciktiğini fark ediyorsanız veya hamile olabileceğinize dair şüphenüz varsa, vakit kaybetmeden gebelik testi yaparak sonucu alabilirsiniz. Bunun dışında bazı durumlarda ilişki sırasında oluşan bir aksilik, doğum kontrol hapının düzenli alınmaması veya kondomun yırtılması durumunda gebelik endişesi çoğalabilir. Planlı bir hamilelik söz konusu değilse, gebelik endişesi sizi strese sokacağından en kısa sürede gebelik testi yapmak isteyebilirsiniz. Hem kanda gebelik testinde hem de idrardaki gebelik testinde gebelik hormonu olarak bilinen Beta HCH hormonunun varlığı aranır. Doğru sonuç için ise gebelik testinin bir yapılma zamanı var. Bu yazımızda size farklı türde gebelik testlerini ve gebelik testi yapan kadınların en sık sorduğu sorulara yer verdik.

Âdet tarihiniz geciktiyse, âdet olacak gibiyseniz ancak bir türlü âdet olamıyorsanız bu durum hamile olduğunuza işaret edebilir. Bu nedenle en kısa zamanda bir gebelik testi yapmanız önerilir. Planlanan bir hamileliğiniz varsa, tüp bebek tedavisi görüyorsanız, doktorunuz size âdet tarihiniz geçmeden de kanda gebelik testi önerebilir. Eğer gebeliği planlamıyorsanız ve korunmasız bir ilişki yaşadıysanız, muhtemelen gebelik gibi bir şüphe ancak âdet tarihiniz geçtikten sonra oluşacaktır. Bazı durumlarda ilişki sırasında oluşan bir aksilik, doğum kontrol hapının düzenli alınmaması veya kondomun yırtılması durumunda da endişeniz çoğalabilir. Bu durumda âdet tarihini beklemeden test yapmanız gerekir. Peki gebelik testi yapmak için doğru zaman ne zaman? En doğru sonuç nasıl alınabilir? Kanda gebelik tesi mi idrarda gebelik testi mi daha doğru sonuç verir? Sorularımızı kadın doğum uzmanlarına sorduk.

Haberin Devamı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Op. Dr. Selin Özaltın, idrarda gebelik testi yaptırmak için beklenen âdet tarihinden en azından bir gün geçmesinin doğru olduğunu belirtiyor. Çünkü bazı durumlarda kadınlarda geç yumurtlama olabiliyor. Bu da beklenen âdet tarihinden önce yapılan testlerin kişiyi yanıltmasına yol açıyor.

PLANLI GEBELİKLERDE DOKTORUNUZ İLK ETAPTA KANDA GEBELİK TESTİNİ ÖNEREBİLİR

Eğer planlanan bir gebeliğiniz varsa, doktor takibindeyseniz, doktorunuz size kanda gebelik testini önerecektir. Çünkü idrardaki gebelik testinden pozitif sonuç alabilmek için kandaki gebelik hormonunun belli bir seviyeye, gebeliğin ise belli bir haftaya ulaşması gerekir.

HANGİ TEST KESİN SONUÇ VERİR; KANDA MI İDRARDA MI?

Haberin Devamı

Doğru zamanda yapılırsa, idrarda gebelik testinin daha kesin sonuç verdiğini söylememiz mümkün. Ancak bir şartla: Âdet tarihi gecikmeden yapılan idrarda gebelik testleri bize her zaman doğru sonucu vermez, negatif dese de bu bize gebeliğin olmadığını göstermez. Ancak idrarda çıkan gebelik testi pozitif çıktıysa, bu sonuca kesin güvenebilirsiniz. Çünkü gebelik hormonunun idrara geçmesi daha uzun bir zaman alır. 

ÂDET TARİHİNİZ GEÇERSE, 5-6 GÜN SONRA TEST YAPABİLİRSİNİZ

Âdet olmayı beklediğiniz ama olamadığınız günün üzerinden 5-6 gün geçtikten sonra da test yapabilirsiniz. Çok erken dönemde test çubuğundan kesin sonuç alamazsınız. Test, hormonların başlamasına bakarak kimyasal gebelik bulmuş olabilir ama aslında hamilelik gerçekleşmemiş olabilir. Kesin sonuç için, pek çok kez üst üste testlere para vermek yerine en azından âdetinizin olması gereken dönemi atladıktan birkaç gün sonraya kadar bekleyin. Daha kesin sonuç içinse en iyi zaman âdetinizin olması gereken zamanın üzerinden bir hafta sonrasına kadar bekleyip test yapmak. 

"YA ÜRETİM HATASI VARSA?!"

Bir diğer yandan piyasada satılan gebelik testlerinde kimi zaman üretim hataları olabilir. Bu nedenle testi birden fazla defa yapmak, sonucu doğrulamak açısından içinizi rahatlatacaktır. (Doğrulama için aynı test markasından iki adet alın)

Haberin Devamı

Testte ilk çizgi testin çalışır durumda olduğunu gösteren test çizgisidir. Eğer hamileyseniz ikinci çizgi de çıkar. İdrardan yapılan hamilelik testlerinde test çubuğu üzerindeki kimyasal şerit, embriyo yerleştikten sonra üretimi başlayan Beta hCG hormonunu belirler. Bazı testler bu hormonun bir çeşidi olan, döllenme sonrası ortaya çıkmaya başlayan, hamileliğin erken döneminde beliren hiperglikozile hCG (H-hCH) hormonunu da tespit edebilir. 

GEBELİK TESTİNİN POZİTİF Mİ NEGATİF Mİ OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRİM?


Gebelik testlerinde "pozitif" ifadesi, "gebelik var"; "negatif" ifadesi ise "gebelik yok" anlamına gelir. Çünkü amaç gebeliğin var olup olmadığını belirlemektir. 

  • Ev tipi idrarda gebelik testini uygulamak için en iyi zaman, sabah saatleridir.
  • Sabah idrarınızla testi yapmalısınız.
  • Bazı testler, test çubuğunu idrar akışına doğru tutmaya, bazıları ise idrarı bir kaba koyduktan sonra test çubuğuna damlatmaya yönlendirir.
  • Bu nedenle aldığınız testin yönlendirmelerini dikkatli okuyun ve tam olarak uygulayın.
  • Satın aldığınız hamilelik testinin tarihinin geçmemiş olmasına özellikle dikkat edin.
  • Geçerliliği sonlanmış bir test size doğru sonuç vermeyebilir.
  • Türkiye'de satılan test çubuklarında genellike tek şerit negatif, çift çizgi pozitif anlamına gelir.
  • Negatif tek çizgi çubuğu hamile olmadığınızı gösterir.
  • Pozitif sonuç veren bir test çubuğunda çift çizgi olur. Bu, hamile olduğunuz anlamına gelir.

TESTTE İLK ÇUBUK NET, İKİNCİ ÇUBUK SİLİKSE BU NE ANLAMA GELİR? 

  • Test çubuğu üzerinde ilk çizgi (test çizgisi) çok belirgin, ikinci çizgi ise hiç belli olmayan, silik bir görüntü ise bu da hamilelik şüphesini çoğaltır. Çünkü bu testlerde "gebelik pozitifin" yanlış çıkma ihtimali çok düşüktür.
  • Silik bir pozitif çizgisi çıkması bile hamile olduğunuz anlamına gelebilir.
  • Bu durumda iki ya da üç gün bekleyip yeniden idrar testi yapabilir veya kan testi için laboratuvara gidebilirsiniz.
  • Silik bir ikinci çizgi genellikle hamileliğe işarettir. Bu nedenle testi birkaç gün sonra tekrarlamak veya kanda gebelik testi yaptırmak doğru olacaktır.

TEST SONUCUM NEGATİF (TEK ÇİZGİ) AMA HALEN ÂDET OLMADIM, NE YAPMAM GEREKİR?

Test sonucu negatif çıkarsa ancak siz beklediğiniz zamanda âdet olmadıysanız birkaç gün daha bekleyip tekrar test yapabilirsiniz. Çünkü vücudunuz testin ortaya çıkarması için yeterli hCH hormonu üretmemiş olabilir veya yumurtlama zamanınız düşündüğünüz vakitte gerçekleşmemiş olabilir. "Hamile miyim?" şüphesi sonucu oluşan stres nedeniyle âdetinizin gecikebileceğini unutmayın.

Haberin Devamı

HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Op. Dr. Zahide Küçük, döllenmiş hormonun annenin rahmine yerleşmesinin ardından gebelik hormonu olarak bilinen Beta HCG hormonunun hızla yükselmeye başladığını ve 10. haftada maksimum seviyeye geldiğini belirtiyor. 

  • İlk belirti beklenen âdet kanamasının gecikmesi şeklinde gerçekleşiyor.
  • Ancak bazı hamileliklerde halk arasında üstüne görme adı verilen hafif lekelenme şeklinde kanama olabiliyor. Bu kanama çoğunlukla âdet dönemine denk geldiğinden, kişi kendini âdet görmüş sayabiliyor.
  • Ancak bu kanama âdet dönemi kanamasına nazaran çok daha hafif ve lekelenme şeklinde bir kanamadır.

Kandaki beta HCG hormonunun yükselmesi sonucunda "hamilelik belirtileri" olarak ifade edilen bazı belirtiler görülür.

  • Mide bulantısı, kusma, kokulara karşı hassasiyet olabilir.
  • Büyüyen rahmin idrar torbasına baskı yapması nedeniyle sık sık idrara çıkma görülebilir.
  • Vajinal akıntı artabilir.
  • Gebeliğin özellikle ilk aylarında kasık bölgesinde ağrı oluşabilir. 
  • Kasık bölgesindeki ağrı; hareket etmekle, aniden ayağa kalkmakla şiddetlenebilir. Bu ağrı rahim büyümesine bağlı olarak rahim bağlarının gerilmesi nedeniyle olur. Ancak korkulacak bir durum değildir. 
  • Gebelikte artan progesteron hormonu nedeniyle hamile kadınlarda gaz, şişkinlik, kabızlık görülebilir. 
  • Aynı zamanda hamile kadınlarda halsizlik, yorgunluk, normalden fazla uyuma ihtiyacı ortaya çıkabilir. 
  • Vücutta oluşan hormonal değişiklikler, annenin ruh halinde de dalgalanmalara yol açabilir. 
  • Anne adayları bu dönemde daha stresli ve gergin olabilir, kolay sinirlenebilir, basit nedenlerle ağlayabilir. 
Erken gebelik testi ne zaman yapılmalıdır? Gebelik testi en erken ne zaman yapılmalı? Erken gebelik nasıl tespit edilir? Anne adaylarının gebe olup olmadıklarını anlamak için yapacakları gebelik testlerinde doğru zamanlama nasıl olmalı sorusunu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Salih Yılmaz yanıtladı.