Doğum Öncesi Gebelikte anne adayının ve bebeğin sağlığını riske atan, düşük riskini artıran besinler!

Gebelikte anne adayının ve bebeğin sağlığını riske atan, düşük riskini artıran besinler!

Paylaş
Gebelikte anne adayının ve bebeğin sağlığını riske atan, düşük riskini artıran besinler!

Covid salgını sürecinde unuttuğumuz grip geri döndü! Bu sene tüm dünyada ciddi bir grip salgını yaşanıyor. Grip salgını için risk grubunda sayılan gebelere ise bağışıklığı güçlü tutacak şekilde beslenme ve grip aşısı öneriliyor. Ayrıca anne adayında akciğer hastalığı varsa, bağışıklık sistemi güçsüzse, gebeliğe bağlı şeker veya hipertansiyon gibi ek hastalığı varsa covid aşısı olunması gerektiği belirtiliyor. Bu dönemde bağışıklık sisteminin güçlü tutulması çok önemli, çünkü doğru beslenme, güçlü bir immün sistemi için en önemli silahlardan biri. Ancak nasıl? İşte anne ve bebek sağlığını korumak için beslenmede dikkat edilmesi gerekenler...

Dünya iki-üç senedir Covid-19 pandemisi ile mücadele ediyordu. Maske, mesafe, hijyen kuralları sayesinde grip vakaları yok denecek kadar azalmıştı. Ancak bu sene tüm dünyada ciddi bir grip salgını yaşanıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, hamilelik döneminde gripten korunmak için yapmanız gerekenleri ve hamile kadınlarda düşük riskine yol açan toksoplazma gibi parazitlerden; yine gebenin ve bebeğin sağlığını riske sokan brucella, salmonella gibi virüslerden; cıva zehirlenmesinden ve vücutta östrojen hormonu gibi davranarak hormon dengesini bozan bisfenol gibi asitlerin birikmesine karşı hangi besinlerden uzak durulması gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

Sözlerine “Covid aşısı özellikle risk grubundaki gebelere önerilir." diyerek başlayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, "Örneğin anne adayında akciğer hastalığı varsa, bağışıklık sistemi güçsüzse, gebeliğe bağlı şeker veya hipertansiyon gibi ek hastalığı varsa covid aşısı olunmalı. Grip aşısı ise her gebeye mutlaka önerilir. " dedi.

Özellikle 24. haftadan sonra grip aşısı yaptıran hamileler, anne karnında doğacak bebeklerini de aşılamış olurlar ki bu çok önemli. Çünkü yenidoğan bebekler grip virüsü kaparsa çok ağır geçirir. Ancak gebelikte anne aşılanırsa bebek de bağışıklık kazanır ve doğunca gribi hafif geçirir.

ÜŞÜTMEYE DİKKAT!


“Hamileler özellikle bu aylarda güneşe aldanıp ince giymemeli” diyen Prof. Dr. Gökalp Öner, “Ayrıca anne adayları bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için günde 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu içmeli. Çalışmak zorunda olan gebeler ise özellikle toplu taşıma kullanıyorlarsa maske takmalı ve el dezenfektanı kullanmalı.”

Haberin Devamı

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLÜ TUTMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER


“Beslenme şekli üremeye etkisi olduğu kadar, gebeliğin sağlıklı ilerlemesinde de yüzde yüz etkili” diyen Prof. Dr. Öner, “Çünkü vitamin eksiklikleri sağlıklı gebeliğin hem oluşumunda, hem de sağlıklı devam etmesinde olumsuz etkiler. " dedi ve vitamin desteği anlamında kadın doğum uzmanının takibinde propolis, C ve D vitamini, çinko, selenyum desteklerinin alınabileceğini söyledi.

GEBELİKTE BU BESİNLERDEN VE CIVA BİRİKMESİ TEHLİKESİNE KARŞI BU BALIKLARDAN UZAK DURUN!

  • Prof. Dr. Öner, ayrıca anne adaylarının gebelik döneminde tüketimine azami ölçüde dikkat etmesi gerekentiği besinlerden bahsetti.
  • Anne adaylarının tüketmemesi gerekilen besinler 350 gramdan büyük balıklar çünkü büyük balıklarda cıva bulunuyor.
  • Çiğ et ve et ürünleri kesinlikle tüketilmemeli; içinde toksoplazma olabilir ve bebeği olumsuz etkiler.
  • Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinde brucella var, ve kesinlikle kullanılmamalı.
  • Çiğ yumurta ve çiğ yumurta içeren mayonez ve ıslak kekte de salmonella mikrobu olduğundan gebelikte tüketilmemeli.
  • Ayrıca paketli yiyeceklerde bisfenol bulunduğundan gebelikte uzak durulmalı.
  • Rafta uzun süre kalmış sakatatlar da gebelikte yasak.
  • Tabii ki asitli içecekler de gebelikte önerilmez.
  • Gebelikte ve hatta gebelik planlamadan en az 3 ay öncesinde sigara ve alkol kesinlikle bırakılmalı. Sigara ve alkol düşükleri tetikler, hem de bebeğin zeka gelişimini olumsuz etkiler.