Doğum Öncesi Hamilelikte D vitamini bebeğin zekasını etkiliyor

Hamilelikte D vitamini bebeğin zekasını etkiliyor

Paylaş
Hamilelikte D vitamini bebeğin zekasını etkiliyor

D vitamini çok önemli bir besin olmasının yanında, vücutta da pek çok önemli işleve sahip. Annenin aldığı D vitaminleri, rahimdeki bebeğe geçiyor ve beyin gelişiminin de içinde bulunduğu süreçleri düzenlemeye yardımcı oluyor.

The Journal of Nutrition bülteninde yayımlanan bir çalışmada, annelerin hamilelik sırasındaki D vitamini seviyelerinin, çocukların IQ’su ile bağlantılı olduğu gösterilmiş. Bu durum, hamilelikteki D vitamini seviyeleri ne kadar yüksek olursa, çocukların IQ puanının da o kadar yüksek olabileceğini akla getiriyor. Çalışmada ayrıca, siyahi hamile kadınlardaki D vitamini seviyelerinin önemli oranda daha düşük olduğu görülmüş.

Haberin Devamı

Çalışmanın baş yazarı ve Seattle Çocuk Hastanesi Araştırma Enstitüsü’nün Çocuk Sağlığı, Davranışları ve Gelişimi Bölümü’nde araştırmacı bilim insanı olan Melissa Melough, D vitamini eksikliğinin hamile kadınlarda olduğu kadar toplumun genelinde de yaygın görüldüğünü; fakat siyahi kadınların daha büyük tehlike altında olduğunu söylüyor. Melough bu çalışmanın, D vitamini eksikliği bakımından yüksek tehlike altındaki kişilere yardımcı olmasını umduğunu belirtiyor.

“Melanin pigmenti, cildi güneşin zararlarına karşı koruyor. Fakat melanin, morötesi ışınları engellemekle ciltteki D vitamini üretimini de azaltıyor. Bu sebeple, çalışmamızdaki siyahi hamile kadınlar arasında yüksek D vitamini eksikliği görmek bizi şaşırtmadı. Birçok hamile kadın doğum öncesi vitamin alsa da; bu durum, var olan bir D vitamini eksikliğini düzeltmeyebilir” diyor Melough. “Umarım ki çalışmamız, bu sorunun daha fazla farkında olunmasını sağlar, çocuklar ve onların nöro algısal gelişiminde doğum öncesi D vitamininin uzun vadeli sonuçlarını gösterir ve sağlık çalışanlarının daha çok dikkat etmesi gereken belirli gruplar olduğunun altını çizer. D vitamini seviyelerinin yaygın biçimde test edilmesi genelde önerilmiyor fakat bence sağlık çalışanlarının, daha yüksek tehlike altındaki kişilere dikkat etmeleri gerekiyor.”

Haberin Devamı