Doğum Öncesi Yazın hamileliği rahat geçirmenin 11 yolu

Yazın hamileliği rahat geçirmenin 11 yolu

Paylaş
Yazın hamileliği rahat geçirmenin 11 yolu

Hamilelikte hormonlardaki değişimlere ve kan akımındaki hızlanmaya bağlı olarak vücut iç sıcaklığında doğal bir artış oluşuyor. Bu nedenle yazın hamileler, diğer insanlara göre daha fazla zorluk çekebiliyor. Peki gebeliğiniz yaz aylarında, özellikle kavurucu sıcaklara denk geldiyse, bu sıcaklarla nasıl baş edebilirsiniz? Ödem oluşmasını önlemek için sıvı tüketimini artırmak, 11:00 - 15:00 saatleri arasında dışarı çıkmamak en önemli kurallar ancak yazın hamileliğinizin daha kolay geçmesini sağlayacak başkaı püf noktaları da var. Beslenme düzeninde yapılacak bazı değişimler, kıyafet seçimi gibi konular da hamileliğinizin daha rahat geçmesine yardımcı olabiliyor. İşte yaz hamileleri için 11 püf noktası!

Hamileler, sıcak havalarda zorlanabiliyorlar. Hamilelikte hormonlardaki değişimlere ve kan akımındaki hızlanmaya bağlı olarak vücut iç sıcaklığında doğal bir artışın olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Gebeler hızlı kan akışına bağlı olarak kendilerini devamlı sıcak hissederken, havaların da ısınması onları gerçekten sıkıntıya sokabilir. Özellikle yaz mevsiminde bolca sıvı alınması önemli” dedi. İşte yaz döneminde hamilelerin yaşadığı sıkıntıları minimize etmek için 11 öneri...

Haberin Devamı

1. SIVI TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN

Gebelikte özellikle de sıcak havalarda bolca sıvı alımına dikkat etmek gerekir. Çünkü vücudun susuz kalması rahimde kasılmalara, dolayısıyla erken doğum sancılarına ve erken doğuma neden olabilir. Ancak sıvı alırken dikkat edilmesi gereken husus, sık idrara çıkarttığı için vücutta sıvı kaybına yol açan kahve, çay gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmasıdır. Yine içerdiği tuzlar nedeniyle vücutta şişliği arttırdığı için gazlı soda türü içeceklerden kaçınmak gerekir. Günde en az 2.5-3 litre su içilmesi önerilir. Buzlu, nane ve limon aromalı içecekler denenebilir. Bunun yanında mevsim meyvelerinden hazırlanan komposto da tüketilebilir.

2. 11.00-15.00 SAATLERİ ARASINDA DIŞARI ÇIKMAYIN

Haberin Devamı

Hamileler mutlak ve gerekli olmadığı sürece 11.00-15.00 saatlerinde güneşli havada dışarı çıkılmamalı ve daima gölge ve hafif esintili yerler tercih edilmeli. Direkt gün ışığına maruz kalındığında vücuttaki su kaybı miktarı artacaktır. Sıcak havalarda klimalı ortamlar tercih edilmeli ama ortam çok da soğuk olmamalı. Ani ısı değişiklikleri vücut direncini etkileyebiliyor.

3. GÜNEŞ KREMİ KULLANIN

Hamilelikte doğal olarak artan melatonin hormonuna bağlı cilt kolayca bronzlaşmaya ve lekelenmeye eğilimlidir. Cilde güneşe çıkmadan 20 dakika önceden uygun UVB koruyucu içeren güneş kremi uygulanmalı. Artık günümüzde gebeliğe özel güneş kremleri de piyasada bulunuyor.

4. VÜCUTTAKİ ŞİŞMELERE DİKKAT EDİN

Hamileliğin son 3 ayında gebe her 3 kadından birinde ellerde ve özellikle ayaklarda şişme görülür. Hava sıcaklığındaki ve nem oranındaki artış vücuttaki şişmeyi fazlalaştırır. Uzun süre ayakta kalınması da şikayetlerin artmasına neden olur. Her fırsatta hamilelerin oturup ayaklarını yükseğe kaldırmaları, imkân varsa ayaklara ve bacaklara masaj uygulanması tavsiye edilir. Ayak banyoları, ayak ve ayak bileklerindeki şişliklerin inmesine yardım eder. Bu banyolara nane gibi doğal esanslı yağların katılması ayrıca ferahlık verir. Yüzük ve bilezik gibi aksesuarlar parmak ve eller şişmeden çıkarılmalıdır ki bunlar daha sonra kan akımını engellemesinler.

Haberin Devamı

5. HAVUZ VE DENİZİN OLDUĞU ORTAMLARDA DENİZİ TERCİH EDİN

Sıcakların etkisini azaltmanın diğer bir yolu ise sık sık serin duş almaktır. Hatta imkân varsa havuzda veya denizde yüzerek ve oturarak serinlemek mümkündür. Denizin olduğu ortamlarda havuz yerine tercih edilebilir. Her gün 15-20 dakikalık yüzme seansları günde 3 kez tekrarlanabilir. Deniz veya havuz sonrası kıyafetler mutlaka kuru olanlar ile değiştirilmelidir. Evdeki küvetin içini doldurup içine oturmak da aynı etkiyi göstermektedir.

6. YOĞUN EGZERSİZLERDEN UZAK DURUN


Hamilelikte yoğun egzersiz terleyerek aşırı su kaybına yol açtığı için uygun değildir. Yoga, pilates veya t’ai chi gibi hafif aktivitelerin yanı sıra özellikle suda yapılan egzersizler iyi bir çözümdür. Egzersiz sonrası kaybedilen minerallerin yerine konması için sıvı alınması ihmal edilmemelidir.

7. KIYAFETLERİ AÇIK RENKLERDE TERCİH EDİN

Açık renk güneş ışınlarını yansıtan kıyafetlerin seçilmesi tavsiye edilir. Pamuk, keten gibi doğal kumaşlardan oluşan geniş ve rahat kıyafetler terlemeyi önlediği gibi hareket serbestliği de sağlar.

Haberin Devamı

8. AYAKKABILARI AYAK ŞİŞMELERİ NEDENİYLE DOĞACAK RAHATSIZLIK GÖZ ÖNÜNE ALARAK SEÇİN

Düz, ayaklarınıza nefes aldıracak, rahat ayakkabıların tercih edilmesi ayak şişmesinden doğacak sıkmayı ve rahatsızlığı azaltacağı gibi düşme riskinizi de azaltacaktır. Ayakkabı seçiminde çok hafif topuklu olanların tercih edilmesi bel sağlığı açısından daha yararlı olacaktır.

9. GAZ YAPACAK VE SİNDİRİMİ ZOR GIDALARDAN UZAK DURUN

Yazın özellikle hafif gıdalar yenmelidir. Gaz yapacak ve sindirimi zor gıdalardan uzak durmak lazım. Porsiyonlar sık aralıklarla ve az miktarda olmalıdır. Yemek sonrası hemen sıcak havaya çıkılmamalıdır.

19. GEBELİKTE SEYAHAT HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER


  • Güneşte kalmamak şartıyla sıcak bölgelere gidilebilir: Hamileler yaz aylarında çok sıcak olmayan bölgelere güneşte kalmamak şartıyla gidebilirler.
  • 34. haftaya kadar uçak yolculuğu yapılabilir: Hamileler 34. haftaya kadar olmak şartıyla 26. haftadan itibaren doktor raporu ile uçabilirler.

11. YOLCULUKTA SAATTE BİR MOLA VERİN

Hamileler her neyle yolculuk yaparsa yapsınlar saatte bir 5-10 dakika mola vermeliler. Uçakta da aynı şekilde hareket etmeyi ihmal etmemeliler. Buna göre herhangi bir yolculuk süre kısıtlaması yok

Haberin Devamı