Doğum Öncesi Yumurta tembelliği hamile kalmaya engel mi?

Yumurta tembelliği hamile kalmaya engel mi?

Paylaş
Yumurta tembelliği hamile kalmaya engel mi?

Kadınların üreme organı yumurtalıktır. Yumurtalık, yumurta üretimi ve dişilik hormonunun üretimi konusunda son derece önemli bir yer tutmaktadır. Yumurtalığın yavaş çalışması ve bu nedenle yapması gereken görev ve fonksiyonları yerine getirememesi ile kadınların hamile kalmasının önüne geçen ciddi bir durumdur. Peki, yumurta tembelliği nedir, nelere sebep olur? Yumurtalıklar neden zayıflar, hızlı çalışması için neler yapılmalı?

Yumurta tembelliği kadınların hamile kalmasının önüne geçtiği için bir nevi kısırlık olarak adlandırılmaktadır. Yumurta tembelliği tıpta Polikistik Over olarak adlandırılmaktadır. Bazı belirtiler ile kendisini gösteren polikistik over, evresine göre ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Peki, yumurta tembelliği nedir, nelere sebep olur? Yumurtalıklar neden zayıflar, hızlı çalışması için neler yapılmalı?

Haberin Devamı

YUMURTA TEMBELLİĞİ NEDİR?

Kadınların üreme organlarında meydana gelen, son dönemlerde oldukça sık gözlemlenen bir sağlık sorunudur. Tıptaki adı ise polikistik over olarak bilinmektedir. Polikistik over, yumurtaların gerekli fonksiyonlarını yerine getirememesi sonucu oluşmaktadır. Kadınların üreme organı olan yumurtalıkta üretilen yumurtalar her ay çatlar ve adet kanaması şeklinde düzenli olarak dışarı atılır.

Yumurtaların çatlamaması sonucunda ise polikistik over oluşur ve kadınlarda adet düzensizlikleri başlar. Bu durum kadınların hamile kalmasının önüne geçer ve kısmi kısırlık olarak adlandırılır. Herhangi bir belirti ile karşılaşılması durumunda uzman bir doktora başvurulması tedavi sürecinin seyri için son derece önemlidir.

Haberin Devamı

YUMURTA TEMBELLİĞİ NELERE SEBEP OLUR?

  • Yumurta tembelliği, yumurtlama bozukluğuna sebep olduğu için kısırlık oluşumuna zemin hazırla.
  • Tedavi edilmemesi halinde kişilerde kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon gibi ikincil hastalıkların oluşmasına neden olur.
  • Adet kanamalarında düzensizliklere ve hormonal bozukluklara yol açar.

YUMURTALIKLAR NEDEN ZAYIFLAR?

Polikistik over sendromunun oluşum sebebi net olarak bilinmemektedir. Çevresel ya da genetik faktörler gibi sebeplerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bunun yanı sıra ailesel yatkınlık da hastalığın oluşumunda son derece önemlidir. Ailesinde ya da akrabalarında daha önceden problemle karşılaşmış kişiler var ise bireyin polikistik over sendromu olma eğilimi normal insanlara oranla daha fazladır.

Obezite problemi olan kişilerde yumurta tembelliği daha sıklıkla gözlemlenmiştir. Bu nedenle kişilerin düzgün ve dengeli beslenmesi bu bağlamda önemli bir rol oynamaktadır. Kişilerin fazla kilolu olması insülin direnci oluşmasını ve vücut içerisinde androjen hormon üretimini artırmaktadır. Sonuç olarak ise kişilerin eşeysel hormonlarda değişiklikler oluşması yumurtaların zayıflamasına neden olmaktadır.

YUMURTALARIN HIZLI ÇALIŞMASI İÇİN NELER YAPILMALI?

  • Dengeli ve düzenli beslenme en önemli faktördür.
  • Yaşam tarzının değiştirmeli, daha sağlıklı bir yaşam tarzı edinilmelidir.
  • Doktor kontrolü altında mineral ve vitamin takviyesi almak yumurtalıkların hızlı çalışması için oldukça önemlidir.
  • Fazla derecede stres altında kalmak yumurtalıkların çalışma hızını olumsuz yönde etkileyeceğinden dolayı stres ile başa çıkmak yumurtalıkların çalışma hızını artıracaktır.
  • Eğer var ise metabolik hastalıkların kontrol altına alınması yumurtalıkların çalışma hızını artıracaktır.
  • Fiziksel olarak aktif olmayan kişilerin yeni egzersiz planı yapması ve daha çok hareketli kalması yumurtalıkların çalışma hızı hususunda oldukça etkili olacaktır.
  • Vücudumuzdaki bütün sistemlerin çalışması hormonlar eşliğinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle hormon üretimini azaltacak ya da engelleyecek durumların önüne geçilmesi gerekmektedir. Kimyasal madde kullanımları, sigara tüketimi, alkol tüketimi, ilaç tüketimi vücudun hormon dengesini bozmaktadır.

FAZLA KİLOLARDAN KURTULMAK GEREKİYOR

Obezite ya da fazla kiloya sahip olma durumu, yumurtalıklarda üretilen yumurtaların zayıf olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kişilerin ideal kilolarına dönmeleri, yumurtalıkların daha iyi çalışmasını sağlayacaktır.

VÜCUDUN VİTAMİN VE MİNERAL REZERVLERİNE DİKKAT!

Vücutta sinir iletiminden, kemik gelişimine kadar pek çok reaksiyonun gerçekleşmesinde vitamin ve mineraller önemli bir rol üstlenmektedir. Yumurtalıkların hızlı çalışması için doktor kontrolünde vitamin ve mineral almak önemlidir.

Haberin Devamı