Ergenlik Rahim ağzı (Serviks) kanserine karşı 500 kız çocuğuna ücretsiz HPV aşısı yapılacak
Paylaş
Rahim ağzı (Serviks) kanserine karşı 500 kız çocuğuna ücretsiz HPV aşısı yapılacak

Tüm kanserler içinde aşı ile önlenebilen tek kanser türü olan rahim ağzı kanserine karşı “Bize İyi Gelecek” isimli yepyeni bir projeyi hayata geçirildi. Pembe İzler Kadın Kanserleri Derneği tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında serviks kanserine karşı maddi gücü olmayan ailelerin kız çocuklarına yönelik ücretsiz HPV aşısı sağlanıyor. Projede, rahim ağzı kanserine karşı toplumsal farkındalığın artması da amaçlanıyor.

Pi Kadın Kanserleri Derneği, rahim ağzı kanserinin önlenmesine yönelik “Bize İyi Gelecek” isimli bir projeye start verdi. Kamuoyu ile 20 Eylül Kadın Kanserleri Günü’nde paylaşılan projenin hedefi, aşısız kız çocuğu kalmaması. Maddi gücü olmayan ailelerin 9-14 yaş arası kız çocuklarına yönelik ücretsiz aşı desteği verilen projede, rahim ağzı kanserine karşı toplumsal farkındalığın artması da amaçlanıyor. Dernek, ilk etapta 500 kız çocuğuna ücretsiz aşı sağlayacak. Dernek, yıl içinde bağışlanacak aşı sayısını artırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

“KIZ ÇOCUKLARINA AŞI İMKANI SAĞLAMAK İSTİYORUZ”

Proje konusunda bilgi veren Pi Kadın Kanserleri Derneği Başkanı Arzu Karataş şunları “Rahim ağzı kanseri Human Papilloma Virüs (HPV), yüzden fazla türü olan bir virüs grubu. Bu virüslerden bazıları rahim ağzı kanserine yol açıyor. Tüm dünyada her gün 7 kadın bu kansere yakalanıyor, her gün 3 kadın ise hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 2 bin kadın bu kanser türüyle tanışıyor. Oysa rahim ağzı kanseri, aşı ile önlenebilir tek kanser türü” dedi.

9-14 yaş arası kız ve erkek çocuklarına yapılan HPV aşısı ile rahim ağzı kanseri riskinin düştüğüne dikkat çeken Arzu Karataş “Ülkemizde henüz rahim ağzı kanserinin önlenebileceğine dair toplumsal olarak yeterli farkındalık olmadığını görüyoruz. Biz de dernek olarak istedik ki, hem ülkemizde bu farkındalık artsın hem de bu aşıyı çocuklarına yaptırmak isteyen ama maddi gücü olmayan ailelere destek olalım. Projemizde 500 kız çocuğu için ücretsiz aşı amacıyla yola çıktık. Fakat daha çok kız çocuğumuza bu imkanı sağlamak istiyoruz.” diyerek sözlerine devam etti.

Haberin Devamı

“DAHA ÇOK AŞI İÇİN DAHA ÇOK DESTEĞE İHTİYAÇ VAR”

Sosyal medyadaki ilk duyurudan sonra ücretsiz aşı için derneğe yüzlerce başvuru yapıldığına dikkat çeken Dernek Başkanı Arzu Karataş, “9-14 yaş arası 500 kız çocuğumuza yönelik başlattığımız ücretsiz aşı projesine başvuru sayısı her gün artıyor. Buna seviniyoruz ama bir yandan da ücretsiz sağladığımız aşı sayısını artırmak için daha çok maddi destek sağlamaya çalışıyoruz. O yüzden tüm kurum ve kuruluşları bu konuda destek olmaya davet ediyoruz. Bu konuda da umutluyuz. Zira birçok kurum, aşı desteği için bizlerle görüşmeye başladı. Ancak istiyoruz ki, bu sayı daha çok olsun, kız çocuklarımız aşısız kalmasın."