Ergenlik Ergenlikte aileye karşı gelmeyi engellemenin yolları
Paylaş
Ergenlikte aileye karşı gelmeyi engellemenin yolları

Karşıt olma, karşıt gelme bozukluğu yıkıcı davranış bozukluklarındandır. Karşıt olan ergen, otoriteye ve otorite figürlerine karşı gelir ve başını sürekli bir şekilde otoriteyi derde sokar. Ergenin temelde ki problemi büyük olasılıkla ebeveynleriyle olan ilişkisinin onun için sorunlu olmasıdır. Bu sorunun temelinde yatan sebeplerin ne olduğunun anlaşılarak ebeveyn-çocuk ilişkisini düzenlemek gerekmektedir. Bu sayede çocuğun suç işleme potansiyelinin önüne de geçebilir. Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Ergenlik dediğimizde hemen hemen akla ilk gelen neredeyse olup biten her şeye ve herkese karşı olduğudur. Karşı gelme davranışı kişinin çevresinde ki diğer kişiler için yaralayıcı olmaya ve günlük yaşamı sekteye uğratmaya başladığında bir bozukluk olarak ele alınır.

Haberin Devamı

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız,'' Özellikle çocukluk döneminde öfke nöbetleri, ağlama krizleri ve ani çıkışlarla kendini gösteren karşıt olma davranışı gözden kaçırıldığında ergenlik döneminde yerleşik bir hal alabilir ve yaşanan durum patolojik bir hal almaya başlar.'' dedi.

Ebeveynler için bu süreci yönetecek 5 öneri


- Ergenlik döneminde ki bireyler ebeveynleriyle tartışmalar, inatlaşmalar ve zor anlar yaşayabilir. Bu dönemin daha rahat yönetilebilmesi için yapılabilecekler.
Çocuğunuzun sizinle paylaştıklarını can kulağıyla dinlemeli, onun istek ve ihtiyaçlarını fark etmelisiniz. Bu dönemde sizinle bir şeyler paylaşılması için sağlıklı bir iletişim yolu kurulmalıdır.

- Kuralları ve sınırları dikte etmek yerine ortak bir kararla belirleyin, sert bir görüntü çizmek yerine esnetilebilecek sınırlar oluşturmayı deneyin.
Takdir ve onayı eksik etmeyin. Çocuğunuzun pozitif davranışlarını ve özelliklerini öne çıkarın, onu teşvik etmeye çalışın fakat bunu yaparken samimiyetle ilerleyin.

Haberin Devamı

- Yükselen ve rahatsız edici duygularla karşılaştığınızda onun hakkında ne düşündüğünüzü uygun bir biçimde ifade edin. Onu baskılamamaya, duygularını yok saymamaya çalışın.

- Çocuğunuz size ve çevreye nasıl yaklaşmasını bekliyorsanız, siz de o şekilde yaklaşın ve rol model olun.

- Ergenlik döneminde öfke nöbetleri, inatlaşmalar ve karşı çıkmalar ebeveynlerin önünde bir engel olarak görülebilir. Ancak ergenler bu dönemde her ne kadar ailelerine ve dünyaya karşı olarak görünseler de anlaşılmaya, dinlenilmeye ve şefkatli yaklaşımlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu noktada ebeveynlerin destekleyici ve pozitif tutumu ergenlik döneminin genel olarak daha sağlıklı geçirilmesine destek sağlayacaktır.