Biber dolması için kalan biberler ne yapılabilir?
Kuru patlıcan ve kuru biber dolması için sıcak sudan geçirilmiş ama içine harç yetmemiş olanlar, sirke, limon, sarımsak ve tuzla muamele edilip ‘çabuk turşu’ ya da ‘ekşili turşu’ olarak değerlendirilebilir.
EKŞİLİ TURŞU TARİFİ
- Biraz kaynamış suda kuru biber ve patlıcanı yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Ayrı bir kaba 1 litre suyu koyun.
- İçine damak tadınıza göre tuz, sumak ekşisi, dövülmüş ya da rendelenmiş sarmısağı ekleyin. Karıştırıp bırakın.
- Haşlanan malzemeyi soğuk sudan geçirin.
- Biberleriniz büyükse doğrayın.
- Daha sonra hazırladığınız ekşili suya katın, tuzunu ekşisini kontrol edin.
- Üzerine naneyi bolca koyup karıştırın.
- İşte turşunuz hazır.
Not: Bir gün beklerse daha güzel olur.
Evde, artık dolma yapmada veya salatada kullanılamayacak gibi, diriliğini kaybetmek üzere olan biberleriniz varsa, bunları yeşil, kırmızı ayırt etmeden basit ama çok lezzetli bir yan ürün şeklinde değerlendirmenin de bir yolu var. İşte tarif...