Ekonomi Avrupa Birliği bankaları kurtarmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği bankaları kurtarmaya hazırlanıyor

Paylaş
Avrupa Birliği bankaları kurtarmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği maliye bakanları, Yunanistan için kabul edilen ikinci kurtarma paketinin uygulanabileceğine dair kaygıların artması nedeniyle bankaları desteklemeyi kabul etti.

AB’nin Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, şimdiye kadar birlikte bankalara sermaye desteği verilmesine karşı çıkan maliye bakanlarında bir aciliyet algısı oluştuğunu söyledi.

Haberin Devamı

AB’ye üye ülkelerde birçok unsurun yerine getirildiğini, Avrupa’da birlikte ve eşgüdümlü yaklaşıma ihtiyaç bulunduğu yönünde artan ortak bir görüş olduğunu belirten Rehn, "Ek güvenlik payı sağlamak ve belirsizliği azaltmak için Avrupalı bankaların sermaye pozisyonları güçlendirilmeli" dedi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de Lüksemburg’da maliye bakanları toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "finansal piyasalardaki kaygı verici gelişmelerin bankacılık krizine yol açacağı yönünde büyük bir endişeden bahsedildiğini" belirtti.

Mevcut vakaların gösterdiği gibi bankacılık sektöründe tehlikenin arttığını ifade eden Schaeuble, 27 üyeli AB maliye bakanlarının gelecek ay yapacakları toplantıda, ülkelerindeki bankaların durumu ve bankaları korumak için ne tür önlemler almayı planladıklarına ilişkin rapor sunmayı kabul ettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Yunanistan’ın gelecek aylarda temerrüte düşeceği algısının artması, küresel ekonomik yavaşlamanın hızlanmasına yol açacak Avrupa’da bir bankacılık krizi korkularını körüklüyor.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da Lüksemburg’da gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de Avro Bölgesi mevkidaşları arasında bir aciliyet algısı oluştuğunu hissettiğini söyledi.

Avro Bölgesi bankalarının güçlendirilmesi gerektiğini bildiren Osborne, "Avro Bölgesi’ndeki durumun gerçeğini yansıtmaya ve ülke riskleri gerçeğini hesaba katmaya ihtiyacımız var. Bu bazı Avro Bölgesi bankalarında daha fazla sermaye ihtiyacı gerektiriyor" diye konuştu.

Avro Bölgesi Maliye Bakanları Lüksemburg’da yaptığı toplantıda Yunanistan’a 8 milyar avroluk dilimi serbest bırakma kararını ertelemişti.