Ekonomi Avrupa'da mülk edinmenin şartları

Avrupa'da mülk edinmenin şartları

Paylaş
Avrupa'da mülk edinmenin şartları

Yabancıların Türkiye'de daha fazla mülk edinmesinin önünü açan mütekabiliyet yasasıyla bir ilde satılabilecek toplam arazi sınırlaması 2,5 hektardan, 30 hektara çıkartıldı. Buna karşın Avrupa'da bu konuda herhangi bir sınırlandırma getirilmiyor.

Konuyla ilgili Yeni Şafak'a konuşan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğlu, Avrupa'da gayrimenkul satışıyla ilgili herhangi bir kısıtlama olmadığını söyleyerek, 'Burada süreç sadece siz finansmanınızı sağlamanıza kadar uzuyor. Maddi kaynağınız varsa başka hiçbir sıkıntıyla karşılaşmıyorsunuz. Satış işlemi sadece sizinle satıcı arasında' dedi. Türkiye'de stratejik olarak belirlenen bölgelerdeki mülk satışı için Genelkurmay Başkanlığı'ndan izin alındığını ifade eden Torunoğlu, 'Avrupa'da böyle bir uygulama yok' diye konuştu.

Haberin Devamı

10 MİLYAR DOLARLIK GELİR

Mütekabiliyet konusunda her ülkenin farklı uygulamaları olduğunu dile getiren Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise, 'Bu konuda en gelişmiş ülke ise İspanya. Buna bağlı olarak İspanya'nın yıllık 10 milyar dolar üzerinde bir geliri var. Son yıllarda ülkemizde yabancılara konut satışından elde edilen gelir ortalama 2,5 milyar dolar civarında. Ancak sektör olarak yasa ile birlikte bundan sonraki yıllarda 10 milyar doların üzerinde bir beklentimiz var' şeklinde konuştu. Demir, ayrıca diplomatik nedenlerle bazı ülke vatandaşlarının Türkiye'de konut edinmesinin engellendiğini de anlattı.

Fransa'da yaşayanlar kendi evine sahip Türk- Fransız Girşimcileri Birliği Başkanı Murat Ercan da Londra'da sermayenin Ortadoğuluların elinde olduğunu belirterek şöyle konuştu: 'Burada 550 bin Türk var ve çoğunluğu kendi mülkiyetini edinmiş. Mülk edinme, arazi satın alma konusunda herhangi bir sınırlama getirmiyorlar. Parası olan tapu ile de uğraşmadan notere başvuruyor ve çok kısa bir sürede işlemler tamamlanıyor.'

Haberin Devamı

Yenişafak