Ekonomi Basri Tokgöz: Araç üretimlerinin durması araç fiyatlarını artırdı

Basri Tokgöz: Araç üretimlerinin durması araç fiyatlarını artırdı

Paylaş
Basri Tokgöz: Araç üretimlerinin durması araç fiyatlarını artırdı

2. el araç fiyatlarının istenen düzeye inmemesinin nedeni sıfır otomobil üretimindeki aksamalar mı? Sıfır otomobil neden üretilmiyor? Pandemi nedeniyle 2. el araçlara talebin fazla olması ve alınan önlemler nedeniyle araç üretimlerinin bir süre durması araç fiyatlarını artırdı.

Araç piyasasını yakından takip eden İş insanı Basri Tokgöz 2. El araç fiyatlarının bir türlü istenen düzeye inmemesinin nedenlerine yönelik açıklamalarda bulundu. Tokgöz “Pandemi nedeniyle otomotiv sektöründe meydana gelen gerilemeler nedeniyle sıfır otomobil üretiminde aksamalar meydana geldi. Bunda etkili olan çip üretimi konusundaki problemlerin henüz aşılamamış olduğu göz önüne alındığında; uzun bir zaman daha sıfır otomobil üretiminde arz kıtlığı yaşanacağı görülmektedir.” dedi.

Haberin Devamı

2020 yılını değerlendiren Basri Tokgöz “Pandemi ile birlikte 2. el araçlara talebin fazla olması ve alınan önlemler nedeniyle araç üretimlerinin bir süre durması araç fiyatlarını artırdı. Araç alacaklar bu konuda dikkatli olmalılar. Çünkü piyasa fiyatları normal seyrinde değil ve düşüş gösterebilir” dedi.

“Çip tedariki sorunu nedeniyle üretim aksıyor”

Basri Tokgöz “2. el araçlarda yaşanan çip tedariki sorunu yaşanıyor. Otomotiv fabrikaları çip yetersizliği nedeniyle üretimlerini durduruyor. Bu durum da yeterli sayıda araç üretilmemesine ve ileri vadede araç fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Global çapta tedarik sorunu bulunan çiplerle ilgili önlem alınmalıdır. Global otomotiv üreticileri bu sorunun çözümü için girişimde bulundular ancak kısa sürede bu girişimlerin çip sorununa çare olmayacağı aşikar” dedi.

Haberin Devamı

2 El araçlara talebin artığını dile getiren iş insanı Basri Tokgöz “Yaz aylarının gelmesi ve önümüzde iki bayram olması nedeniyle 2. el araçlara talep arttı. Yine de vatandaşlar araç fiyatları konusunda dikkatli olmalılar. Satın alınacak aracın fiyatı iyi araştırılmalı ve ekspertiz yapılmadan araç satın alınmamalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.