Ekonomi Baştan çıkaran güzel

Baştan çıkaran güzel

Paylaş
Baştan çıkaran güzel

Lüks arazi araçları sınıfında İngiliz tarzını yansıtan prestijli Range Rover'ın yeni modeli Evoque, ÖTV artışı ile yükselen fiyatına karşın sınıfının en çekici modeli olmaya aday

HAKAN ÇELİK


Eşref Biryıldız


Range Rover, hiç kuşku yok ki dünyada ‘lüks SUV’ dendiğinde akla gelen ilk markadır. Konfor ve arazi performansının bileşkesi alındığında en yakın rakiplerinin bir adım önüne geçen Range Rover, markaya özgü köşeli tasarım özelliğiyle de diğerlerinden ayrışıyor. Ancak klasik Range Rover ve Sport modellerinde görmeye alıştığımız bu köşeli tasarım yeni Evoqe modelinde yerini daha farklı bir tasarım anlayışına bıraktı. Kısa bir süre önce dünya pazarlarında satışa sunulan ve Türkiye’deki ilk lansmanı birkaç ay önce yapılan Evoque şimdiye kadar üretilmiş bütün SUV’lardan farklı bir görünüme sahip. Range Rover tasarımcıları bu yeni araçta bir taraftan markanın genetik özelliklerini korurken diğer taraftan gerçekten çok ilerici bazı yenilikler gerçekleştirmiş. Range Rover ilk bakışta bilim kurgu filmlerindeki geleceğin araçlarına benziyor.

Dinamik ve tutumlu

Range Rover’a özgü elit atmosfer aracın hem dışındaki tasarım elemanlarına hem kabine hakim. Özellikle koltuklara oturduğunuz anda sizi saran ve güven veren bir sportiflik kendisini hissettiriyor. 2.0 litrelik 240 beygir gücünde motora sahip olan Range Rover Evoque ‘MagneRide’ teknolojisiyle tüm yol koşullarında dinamik ve tutumlu bir sürüş özelliği gösteriyor. Satışına yeni başlanan Range Rover Evoque’u Borusan Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız’la birlikte kullandık. Biryıldız “ÖTV artışı öncesinde 68 bin euro olan aracın fiyatı zamla birlikte 76 bin euro’ya çıktı. Biz ilk getirdiğimiz 500 dolayındaki aracın ÖTV zammının yarısını yani 4 bin euro’yu karşılayıp Evoque’u 72 bin euro’ya satacağız” açıklamasını yaptı. Borusan Otomotiv Türkiye’de BMW otomobillerinin yanı sıra Land Rover arazi araçlar ile Mini ve Aston Martin’in de temsilciliğini yapıyor. Toplam satış adetleri açısından bakıldığında Borusan, Türkiye’nin en büyük lüks otomobil ithalatçısı durumunda.


Mazda 3 ustalık döneminde


Türkiye’ye en erken giriş yapan Japon markası olan Mazda, pazardaki konumunu güçlendirmek için önemli adımlar atıyor. Sportiflik ve ekonomiyi başarıyla birleştiren Japon üretici bütün dünyadaki en popüler modeli Mazda 3’ü makyajladı. Yeni teknolojilerle desteklenen araç satışa sunuldu. Bu arada Mazda’nın SUV sınıfındaki yeni modeli CX5, Nisan ayında tüketicilerle buluşacak. CX5’in 2.0 litre benzinli ve 2.2 dizel motor seçenekleri bulunacak. Mazda Genel Müdürü Nurkan Yurdakul ile markanın Türkiye’deki planlarını konuştuk. Yurdakul, ‘Mazdacı’ olarak bilinen sadakati yüksek kitlenin kendileri için çok değerli olduğunu ancak Mazda’yı küçük bir grubun ilgi duyduğu bir marka gibi konumlanmasını istemediklerini anlattı.


Nurkan Yurdakul


Satışını 5 bine çıkaracak


Nurkan Yurdakul bu çerçevede 2012- 2013 dönemini de Türkiye’de ‘atılım yılı’ olarak belirlediklerini ve yeni modellerin pazara girişiyle çok daha iddialı hale geleceklerini söyledi. Nurkan Yurdakul’un verdiği bilgilere göre; Mazda yıllık 2 binler dolayındaki satış adetlerini 2013 yılından itibaren 5 bin adet dolayına çıkarmayı hedefliyor. Kısa bir süre önce tanıtılan ve motor teknolojisinde devrim olarak nitelendirilen ‘Skyactif’ sistemiyle Mazda marka araçların en yakın rakiplerine oranla neredeyse yüzde 30 oranında az yakıt tüketmesi amaçlanıyor. Türkiye’de satışına başlanan makyajlı Mazda 3’ün hatchback ve sedan kasa tipleri bulunuyor. Aerodinamik yapıları iyileştirilen otomobiller 100 kilometrede 4.3 litre yakıt tüketiyor. Yeni modellerin fiyatı 42 bin 400 TL’den başlıyor.


‘Micra Punch’ fiyatıyla dikkat çekiyor


Şehrin anahtarı sloganını kullanan Nissan Micra’nın yeni versiyonu ‘Punch’ Türkiye’de satışa sunuldu. 1.2 litre benzinli motora sahip Nissan Micra Punch düz vites ve sarsıntısız sürüş keyfi sunan CVT otomatik vites seçenekleri ile geniş bir kullanıcı kitlesine hitap ediyor. İnci beyazı ve İnci siyahı renkleri ile farklılaşan Nissan Micra Punch 33 bin 97 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıktı. Nissan Micra Punch’ta dış görünümde dikkati çeken krom çerçeveli ön tampon, iç kabinde sunulan ısıtmalı ön koltuklar ile yolculuklara daha ferah bir kabin sunan açık bej iç döşeme, aracın göz dolduran özellikleri arasında yer alıyor.



İlkim Sancaktaroğlu


Punch’ın diğer özellikleri arasında ise otomatik klima, sürücü ve yolcu makyaj aynası, krom iç kapı kolları, 6 hava yastığı, MP3 bağlantı ünitesi, ön sis farları, 15 inç alüminyum alaşımlı jantlar ile ABS, EBD ve ESP sistemleri standart olarak yer alıyor. Otomatik vitesli versiyonda ise çok fonksiyonlu yol bilgisayarı sunulan teknolojik donanımlar arasında bulunuyor. Nissan Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, Micra Punch’ın fiyat ürün dengesi kriterinde sınıfının en başarılı aracı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı