Ekonomi Beyaz et sektörü 2017'den umutlu

Beyaz et sektörü 2017'den umutlu

Paylaş
Beyaz et sektörü 2017'den umutlu

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Koca, "Beyaz et sektöründe ilk dört aylık verilere göre ihracatımız yüzde 24 arttı. Parasal olarak yüzde 44'lük bir artış var." dedi

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, sektörün büyüme aşamasında olduğunu, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) son üç aylık verilerine göre tavuk eti üretiminde yüzde 7,3 büyüme olduğunu anımsattı.

Geçen yıl ihracatın 330 bin ton olarak gerçekleştiğini kaydeden Koca, "Bu yıl 400 bin tona yaklaşacağız. 370-380 bin tonu vuracağız. 2014 yılında bu rakam 440 bin tondu. Önümüzdeki yıl da 2014 yılı rakamını geçmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

İhracatta yaşanan ciddi büyümenin önemli olduğuna dikkati çeken Koca, "Beyaz et sektöründe ilk dört aylık verilere göre ihracatımız yüzde 24 arttı. İhracat 2015 yılında kuş gribi nedeniyle ciddi oranda azalmıştı. Bu azalma 2016'da da devam etmişti. Bu yıl toparlanma yılı diyoruz. En önemlisi de parasal olarak yüzde 44'lük bir artış var." şeklinde konuştu.


BEYAZ ET SEKTÖRÜ, SUUDİ ARABİSTAN PAZARINA GİRECEK


Hedeflerinde yeni pazarlar bulunduğuna işaret eden Koca, şunları kaydetti:

"Bunların başında Suudi Arabistan geliyor. Bakanlıklarımız da bu konuda sektöre yardımcı oluyor. İnşallah bu yılın ikinci yarısından itibaren Suudi Arabistan'da da büyük hareketlilik olacak. Özellikle 2018 ve 2019 yılında Suudi Arabistan'ı da en büyük ihracat kapımız olan Irak gibi yapma hedefindeyiz."

Koca, geçen yıl 1 milyon 960 bin ton dolayında üretim gerçekleştiğini aktararak, şunları söyledi:

"Bu yıl sonunda yüzde 6 ile 7 büyüme gerçekleştireceğiz. Dünyada 116 milyon ton kanatlı et üretiliyor. Bunun yaklaşık 90 bin tonu yani yüzde 80'i broiler eti. Broiler eti kanatlı sektörde en büyük paya sahip ve her geçen gün artıyor. Yapılan tahminlere göre 2025'te dünyada en fazla üretilen et konumuna gelecek. Biz de bu süreç içerisinde sektör olarak yerimizi alıyoruz. Biz de 2025 yılına göre planlama yapıyoruz ve üretimimizi dünya ortalamasının çok üzerine çıkartacağız." dedi. (AA)

Haberin Devamı