Bilim - Teknoloji Dünya'dan 5 kat büyük yeni bir gezegen keşfedildi
Paylaş
Dünya'dan 5 kat büyük yeni bir gezegen keşfedildi

NASA'nın TESS uzay teleskobu, Dünya'dan 100 ışık yılı uzaklıkta kalın bir su tabakasıyla kaplı 'okyanus gezegen' keşfetti. Bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönen bu gezegenin %30’unun suyla kaplı olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacıların ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne ait (NASA) TESS uzay teleskobundan elde ettiği verilere göre gezegen, tıpkı Jüpiter ve Satürn'ün uydularında olduğu gibi kalın bir su tabakasıyla kaplı ve Dünya'dan 100 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Haberin Devamı

'TOI-1452 b' olarak isimlendirilen gezegen, Draco takımyıldızında bulunan bir ikili sistemdeki iki küçük yıldızdan birinin yörüngesinde dönüyor.

Yeni keşfedilen gezegen, Güneş’ten dört kat daha küçük bir yıldızın, ikili M cüce yıldızının, etrafında dönüyor. Yapılan açıklamalara göre gezegen o kadar hızlı dönüyor ki, TOI-1452b’de 1 yıl yalnızca 11 gün sürüyor. Gezegenin etrafında döndüğü yıldız Güneş’ten daha küçük ve soğuk olduğu için, gezegen yıldızından Venüs’ün Güneş’ten aldığı kadar ışık alabiliyor.

Gezegenin kütlesini hesaplamak için 50 saatten fazla süre çalışan bilim insanlarına göre 'TOI-1452 b' Dünya'nın yaklaşık beş katı kütleye sahip.

Dünya’dan yaklaşık olarak beş kat daha büyük olduğu düşünülen gezegen, bugüne kadar keşfedilen okyanus gezegenleri arasındaki en iyilerden birisi ve yeni süper dünya olabilir.

Haberin Devamı