Bilim - Teknoloji NASA, DART göreviyle dünyayı asteroitlere karşı savunacak
Paylaş
NASA, DART göreviyle dünyayı asteroitlere karşı savunacak

NASA, Dart göreviyle birlikte ilk kez Dünya’yı uzaydan gelen tehditlere karşı savunacak. DART uzay aracı kullanılarak bir asteroidin yörüngesi değiştirilmeye çalışılacak.

Çift Asteroid Yönlendirme Testi (Double Asteroid Redirection Test) kısaltması olan DART uzay aracı, geçtiğimiz Kasım ayında Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. 330 milyon dolarlık proje sonucunda ortaya çıkan DART göreviyle birlikte gelecekte Dünya’ya çarpma tehlikesi olan asteroitlere karşı savunma yetenekleri test edilecek.

Haberin Devamı

DART görevi ile Didymos ikili sisteminde bulunan Dimorphos asteroidi hedef alınacak. 26 Eylül’de saatte 24.139 kilometre hızla 160 metre çapındaki bu asteroit ile kasten çarpıştırılacak olan DART uzay aracının oluşturulacağı etkiler detaylı bir şekilde gözlemlenecek.

DART uzay aracının içerisinde İtalyan Uzay Ajansı’na ait olan LICIACube çarpışmadan önce araçtan ayrılacak ve Didymos ikili sistemini fotoğraflayacak. Çarpışma Dünya’dan yaklaşık olarak 11 milyon kilometre uzakta gerçekleşecek.

DART görevinin etkisini ayrıntılı bir şekilde yerinde inceleyecek olan ESA’nın Hera misyonu da dört yıl içinde fırlatılacak.