Bilim - Teknoloji Robot süpürgenin tuvalete giren kadını kayda aldı iddiası ortalığı karıştırdı
Paylaş
Robot süpürgenin tuvalete giren kadını kayda aldı iddiası ortalığı karıştırdı

Bir robot süpürgenin, evinde tuvalete giren kadının görüntülerini kaydettiği ve görüntülerin sosyal medyada kapalı gruplarda paylaşıldığı iddia edildi. Üretici firma ise, dolaşıma giren görüntülerin robot süpürgeye ait olmadığını söyledi ve 'konuyu araştırdıklarını' açıkladı.

Bir robot süpürge, evinin tuvaletinde ihtiyacını gideren kadının görüntülerini kaydetti. Akıllı süpürgenin kaydettiği ses, fotoğraf ve görüntüler, dünyanın dört bir yanında çalışanı olan yapay zeka geliştiricisi Scale AI şirketinin verilerinde depolanmak üzere gönderildi.

Haberin Devamı

Söz konusu görüntüler, internete bağlı cihazların yakalayıp bulut sistemine yükleniyor ancak erişime açık değil.

MIT Tech Review, kaydedilen görüntülerin 2020'de Facebook, Discord ve diğer platformlardaki özel gruplara Scale AI bünyesinde çalışan Venezüellalı geliştiriciler tarafından sızdırıldığını belirtti.

Şirket sözcüsü, Insider'a verdiği görüşte fotoğrafların sızdırıldığını doğruladı. Teknoloji firması, sorunun robotun yazılımından kaynaklandığını ve yazılımcı firmayla sözleşmenin iptal edildiğini duyurdu.

Akıllı cihaz üreticileri, ürünlerini geliştirmek amacıyla bazen kişisel veya hassas ayrıntıları içerebilen verileri depolayarak analiz ediyor.

Şirketten konu hakkında açıklama yapıldı

Yayınlanan haberler üzerine, şirket tarafından yapılan açıklamada, sosyal medyada yayılan görsellerin söz konusu robot süpürgeye ait olmadığı belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı:

Haberin Devamı

"Robot süpürgeler satışa sunulmadan önce düzenli olarak testler yapılmakta ve ürünlerin geliştirilmesi adına çalışmalar yürütülmektedir. Haberde kullanılan ürün, 2020'de ürün geliştirme aşamasında kullanılan robotlardandır. Bu geliştirme robotları, özellikle veri toplamaya yönelik yazılım ve donanımlarla değiştirilmiştir. Eylül 2021'de pazara sunulmasından bu yana kullanıcılar, makine öğrenimini desteklemek amacıyla görüntüleri kendi seçimleri dahilinde gönderebilmektedir. Bunun yanı sıra, geliştirme robotlarına açıkça görülebilen, 'video kaydı devam ediyor' ifadesi yer alan neon yeşili bir çıkartma yapıştırılmıştır."