Bilim - Teknoloji Televizyon karşısında uyuyakalmak erken ölüme sebep olabilir
Paylaş
Televizyon karşısında uyuyakalmak erken ölüme sebep olabilir

ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden bilim insanları, hareketli ışığın insan sağlığına ve uyku alışkanlıklarına etkisi üzerinde yaptıkları bir araştırmada, televizyon karşısında uyuyakalan insanların insan ömrünü azaltabileceğini tespit etti.

Araştırma kapsamında 63 ila 84 yaş arasındaki 552 kişi incelendi. Elde edilen verilere göre, gece ortam ışığının bulunduğu koşullarda uyuyan katılımcıların yüzde 17.8'i diyabetten muzdaripken, karanlık ortamda uyuyan katılımcılarda ise bu oran yüzde 9.8 olarak ölçüldü.

Haberin Devamı

Işığın bulunduğu ortamda uyuyan katılımcıların yüzde 40.7'si obez iken, karanlıkta uyuyanların obez olma oranı yüzde 26.7.

Araştırmaya göre insanların televizyondan yayılan ışık gibi loş ışıklı bir odada yattıktan sonraki sabah insülin direncinin ortaya çıkma olasılığı karanlık bir odada uyuyan kişiye göre daha yüksek.

Kaslardaki, yağ dokusundaki ve karaciğerdeki hücrelerin insüline düzgün yanıt vermemesi şeklinde açıklanan insülin direnci, genellikle tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalık ile ilişkilendiriliyor.