Bilim - Teknoloji Uzayda biri ölürse ne olur? Bilim insanlarından ürküten yanıt: Sadece 15 saniyesi var
Paylaş
Uzayda biri ölürse ne olur? Bilim insanlarından ürküten yanıt: Sadece 15 saniyesi var

NASA'nın 2030'larda Mars'a insan göndermeyi hedeflemesi, bilim dünyasında heyecan yarattı. Ancak insanların uzun mesafeli uzay yolculuğunda nasıl hayatta kalabileceği konusunda bazı şüpheler var.

60 yıl içerisinde uzayda toplam 20 kişi hayatını kaybetti. 14'ü NASA'nın 1986 ve 2003 uzay mekiği trajedilerinde, üç kozmonot 1971 Soyuz 11 görevi sırasında ve üç astronot 1967'de Apollo 1 fırlatma rampası yangınında hayata gözlerini yumdu.

Haberin Devamı

KIYAFETİN HASAR GÖRMESİ ÖLÜM SEBEBİ

NASA'nın uzayda ölümle başa çıkmak için belirlenmiş protokolleri yok ancak dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar, böyle bir trajedinin üstesinden nasıl gelinebileceğini tartışıyor. Uzayda ölüme sebebiyet verebilecek faktörlerden biri de giysinin hasar görmesi. Ayrıca bir astronotun uzay aracındaki beklenmedik bir arıza nedeniyle, koruma olarak basınçlı bir giysi olmadan uzay boşluğuna maruz kalması da ölüme sebebiyet verebilir.

'SANİYELER İÇİNDE ÖLEBİLİR'

Kanadalı astronot ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun eski komutanı Chris Hadfield verdiği örnekte şu ifadeleri kullandı:

En kötü senaryoda, uzay yürüyüşü sırasında aniden bir mikro göktaşı çarpabilir ve bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yok. O an astronotun kıyafetinde bir delik açılabilir ve birkaç saniye içinde ölebilir.

Haberin Devamı

'VÜCUT SIVILARI KAYNAMAYA BAŞLAR'

Profesör Emmanuel Urquieta ise ''Uzay boşluğuna maruz kalmak, bir kişinin nefes almasını imkansız hale getirir ve kanı başta olmak üzere diğer vücut sıvılarının da kaynamasına neden olur. Astronotun bilincini kaybetmeden önce muhtemelen sadece 15 saniyesi olacak, bu da boğulmayı veya dekompresyonu en olası ölüm nedeni haline getirir'' dedi.