Ekonomi Bir tatlı ‘huzur’ almaya geldik!

Bir tatlı ‘huzur’ almaya geldik!

Paylaş
Bir tatlı ‘huzur’ almaya geldik!

Kartal Belediyesi’nin muazzam bir ‘Huzurevi’ projesi var. Yolunuz düştüğünde mutlaka ziyaret edin...

Şoray Uzun

Çocukluğumun Kartal'ı, İstanbul'un dışında bir sayfiye yeriydi. Şimdi ise şehrin içine dahil olmuş. Öncelikle geçtiğimiz günlerde sevgili Müfit Can Saçıntı (Kendisi Kartal Sanat Tiyatrosu’nun rahle-i tedrisatından geçmiştir ve Kartal'da çekilmiş 'Seksenler' dizisinin yönetmenidir) önderliğinde, ustamız Yalçın Menteş'e Saygı Gecesi için yaptıkları çok değerli katkıları nedeni ile Kartal Belediyesi'ne gecikmiş teşekkürlerimi sunarım.

Kartal bana her zaman çok güzel gelmiştir. Son gittiğimde ise Kartal Belediyesi’nin Huzurevi projesi dikkatimi çekti. Sanırım bu dikkatin başlangıcını Belediye Başkanı Altınok Öz'ün coşkulu sunumuna borçluyum. Başkan Altınok Öz bir hekim.

Onun ya da bir belediye reisinin huzurevi yapması kadar doğal bir eylem yok. Ama Kartal Belediyesi’nin Huzurevi projesi muadillerinden çok farklı. Her şeyden önce çok büyük. Ve muazzam bir deniz manzarasına sahip.



Bina, Avrupa'daki üç örnekten biri ve ödüllü. Bu ödülü 'Akıllı Bina Tasarımı' başlığı altında almış. Bu yapıda alıp verdiğiniz nefes bile geri dönüşüyor. Binanın su ihtiyacının önemli bir bölümünü artezyen kuyusundan temin edilen yeraltı suları oluşturuyor.

Sadece içme suyu olarak kullanılmıyor. Burada 'atık su' kavramına yer yok. Su kullanıldıktan sonra tekrar ayrıştırılıp sifonlarda ve bahçe sulamada kullanılıyor.

VERDİĞİNİZ NEFES BİLE ZİYAN EDİLMİYOR

Isı enerjisinin ve sıcak suyun temini güneş panelleri tarafından karşılanıyor. Burada verdiğiniz nefesin ısısı bile ziyan edilmeden ısı enerjisi olarak kullanılıyor. Kartal Belediyesi Huzurevi'nde beni en çok etkileyen ilk katın potansiyel misafirleri oldu. Doktorların; 'Artık tıbbın yapabileceği bir şey kalmadı' dedikleri bir aşama vardır ya hani...

Son aşama! İşte Kartal Belediyesi Huzurevi'nin ilk katı bu tür hastalara ayrılmış... İkinci kat ise bedensel engellilere ayrılmış. Kalan iki katta da ihtiyaç sahibi yaşlılarımız misafir edilecek.

Huzurevi sahibi doktor olunca, burada tıbbi anlamda her türlü hizmetin ve desteğin olacağını tahmin etmek zor değil. Kartal'da bulunan Kızılay Huzurevi’nin kıymetli sakinleri buraya taşındılar bile.

Haberin Devamı