Ekonomi Çağlayan'dan İslam ülkelerine çağrı

Çağlayan'dan İslam ülkelerine çağrı

Paylaş
Çağlayan'dan İslam ülkelerine çağrı

Zafer Çağlayan, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumu'nda yaptığı konuşmada İslam ülkeleri arasındaki ticaretin geliştirilmesi gerektiğini söyledi

İslam Ülkeleri Tercihli Ticaret Anlaşması'na değinen Bakan Çağlayan, Kuveyt ve Bahreyn’e seslendi.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumu'nda konuştu.

İslam Ülkeleri Tercihli Ticaret Anlaşması'yla ilgili, “Şu işi bitirelim. Şu anda bu anlaşmanın artık yürürlüğe girmesi ve İslam ülkeleri arasındaki tercihli ticaret anlaşması ile çeşitli alanlarda gümrüğü sıfırlanması istiyorum” diyen Bakan Çağlayan, iki ülkeye mesaj yolladı.

'BOYNUMUZ BÜKÜK'

İslam ülkeleri arasındaki işbirliğinin ''boynu büken'' bir yapıda olduğunu bildiren Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülke sayısı 57'dir. Bu 57 ülkenin nüfusu toplam dünya nüfusunun dörtte biridir. 57 ülkenin toplam yeryüzündeki kara parçası, dünyanın tüm toplam kara parçalarının üçte biridir. Ama gelin görün ki nüfusta ve kara parçası olarak elde edilmiş olan bu rakamlar, ekonomik rakamlarda bu büyüklüğü yansıtmaktan çok uzaktır.

Haberin Devamı

Bugün dünya toplam ihracatı 16 trilyon dolar seviyesine gelmiştir. 57 İslam ülkesinin toplam dünya ihracatı, bundan almış olduğu pay, sadece 1,5 trilyon dolardır. 57 ülke toplam ihracatın sadece yüzde

10'una sahiptir. Bunun yüzde 70'i de 10 ülke tarafından yapılmaktadır. Mutlaka buradan kendimize çıkarmamız gereken önemli dersler var.''

Bakan Çağlayan, 57 İslam ülkesinin dünya milli gelirinden almış olduğu payın da son derece düşük olduğuna işaret ederek, yaklaşık 65 trilyon dolarlık dünya milli gelirinden 57 İslam ülkesinin aldığı payın sadece 5 trilyon dolar olduğunu anlattı.

KUVEYT VE BAHREYN'E SESLENDİ

Türkiye'nin İslam ülkelerinde ticaretinin yüzde 25'in üzerinde olduğunu dile getiren ve Körfez ülkeleri arasındaki ticaret hacminin artırılmasının yolunun İslam Ülkeleri Tercihli Ticaret Anlaşması'ndan geçtiğine değinen Çağlayan şunları kaydetti:

''Yıllardır bir türlü bu işi bitiremedik. 10 ülkenin karşılıklı imzalamış olduğu bu niyet beyanının hemen onay sürecinin bitirilmesi, onay sürecinin arkasından menşe kurallarını belirlenmesi bu işi devreye sokacaktır. Avrupa Birliği'nden bizim ne farkımız var? Diğer birliklerden ne eksiği var İslam aleminin. Ama bu konuda gelin artık şu işi bitirelim. Şu anda bu anlaşmanın artık yürürlüğe girmesi ve İslam ülkeleri arasındaki tercihli ticaret anlaşması ile çeşitli alanlarda gümrüğü sıfırlanması için Kuveyt ve Bahreyn çağrıda bulunmak istiyorum.”

Haberin Devamı

TÜRK-ARAP İŞ KADINLARI KONSEYİ KURULDU

Bu arada konuşmaların ardından, Arap İş Kadınları Konseyi Başkanı Hissah Saad A.A. Al-Sabah ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Türk-Arap İş Kadınları Ortak Konseyi'nin kurulmasına dair anlaşmayı imzaladı.

Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumu'na katılması beklenen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, toplantıya katılmadı.

(A.A)