Ekonomi Çalışan anneye yarım çalışma ödeneği

Çalışan anneye yarım çalışma ödeneği

Paylaş
Çalışan anneye yarım çalışma ödeneği

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ‘Yarım Çalışma Ödeneği’yle ilgili açıklamalarda bulundu. Kadın çalışanların çalışma hayatında tutulmasına önem verdiklerini söyleyen Bakan Selçuk, '2016 yılından bugüne kadar Yarım Çalışma Ödeneği kapsamında 31 bini aşkın kişiye toplam 84.1 milyon lira ödeme yaptık.' dedi.

Doğum ve evlat edinme sonrası Yarım Çalışma Ödeneği’yle, kadınların hem çocuklarına bakabilmelerine hem de iş hayatına devam edebilmelerine destek olduklarını aktaran Bakan Selçuk, “Yarım Çalışma Ödeneği ile 60 ila 360 gün (12 aya kadar) arasında haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince gelir desteği sağlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kimler yararlanıyor?

Ödenekten yararlanma koşullarından da bahseden Selçuk, kadınların ödenekten yararlanabilmesi için doğum ya da evlat edinmeden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması ve haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışması gerektiğini söyledi. Bakan Selçuk, doğum ve evlat edinme sonrası Yarım Çalışma Ödeneği’nin günlük miktarının günlük asgari ücretin brüt tutarı (3.577/30=119.23 lira) kadar olduğunu ifade etti.

Başvuru İşkur'a

Bu haktan yararlanmak için analık izninin yani 112 günlük sürenin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İşkur şubesine ‘doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi’ ile başvuruda bulunmak gerekiyor. Eşlerden biri çalışmıyorsa, çalışan eşe yarım gün çalışma izni verilmez.

Haberin Devamı

İşverenin onayına bağlı değil, zorunlu

Yarım çalışma uygulamasının işverenin onayına bağlı olmadığına dikkat çeken Zehra Zümrüt Selçuk, “Sadece hak sahibinin talepte bulunması yeterlidir. İşçinin bu yöndeki isteğini işverene bildirmesi halinde, işveren işçinin bu yöndeki talebini karşılamak durumundadır” dedi.

İlk doğumda 2, ikincide 4 ay

  • Uygulamaya göre; SSK’lı olarak çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay (15+15 gün), ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabiliyor.
  • Engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Çoğul gebelikte 30’ar gün ekleniyor. Kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebiliyor. Bu durumda maaşın yarısını patron verirken devlet de 1.788 lira (119.23 lira x 15 gün) ödeme yapıyor.