Sağlık Çocuğunuzu fanusta büyütmeyin

Çocuğunuzu fanusta büyütmeyin

Paylaş
Çocuğunuzu fanusta büyütmeyin

Fazla temiz ortam, bağırsak ve akciğerde kronik enfeksiyona neden olabiliyor

Erken yaşta bakterilerle ve pis ortamla tanışmak çocukları sadece alerjilere karşı değil, kronik akciğer ve bağırsak iltihaplarına karşı da koruyabiliyor.

Bilim adamları, sonuçları Science dergisinde yayımlanan araştırmalarında, tamamen temiz bir ortamda doğan ve büyüyen farelerin akciğer ve bağırsaklarında, çok sayıda, hücre ölümünden sorumlu T hücresi tespit etti. Fazla sayıdaki T hücrelerinin ise aşırı tepkiye neden olarak bağırsak enfeksiyonu ve alerjik astıma yol açtığı görüldü.

Bilim adamları, aynı gelişmeyi tamamen temiz olmayan ancak bakterisiz ortamda büyüyen farelerde de gözlemlediklerini bildirdi.

Savunma sisteminin bu süreçte görev yapan bölümlerinin fare ve insanda birbirine çok benzediğini kaydeden bilim adamları, dolayısıyla sonuçların insanda da geçerli olabileceğini belirtti.

Bilim adamları, sonuçların, bebeklik ve çocukluk döneminde aşırı hijyenin çocuğu korumaktan ziyade ona zarar verdiği görüşünü desteklediğini bildirdi.

Daha önce yapılan epidemiyolojik araştırmaların, çocuklukta bakterilerle temasın sağlık üzerinde etkili olduğunu gösterdiğini hatırlatan bilim adamları, ancak bu sürecin biyolojik mekanizmasının bugüne dek bilinmediğini kaydetti.

Bilim adamları, artık potansiyel bir mekanizmanın keşfedildiğini, böylece, bakterilerin insanı ileride nasıl alerji ve otoümin hastalıklara karşı koruduğunun ayrıntılarının araştırılabileceğini ifade etti.

AA

Haberin Devamı