Çocukluk Çocuklarda davranış problemlerinin kaynağı ebeveyn olabilir
Paylaş
Çocuklarda davranış problemlerinin kaynağı ebeveyn olabilir

Uzmanlar, çocukların ebeveynlerinde gördüğü öfke, bencillik, cimrilik ve kıskançlık gibi duyguları biriktirdiğini söylüyor. Çocukluk çağında biriktirilen bu duygular gelecekte çocuğun karakterini, zevklerini, tercihlerini, hayata bakış açısını, tutumlarını ve davranışlarını belirliyor.

Ebeveyn tutumlarının çocukların gelecek yaşantısını şekillendirdiğini ifade eden Psikolog Müjde Yahşi, çocukların yaşadıkları hisleri unutmadıklarını söyledi. Psikolog Yahşi ebeveynleri çocukların yanındaki tutum ve davranışları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Bilinçdışına atılan her his çocuğun yaşamını belirler

Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, “’Çocuktur unutur geçer’ sözü aslında hiç de masum bir söz değildir. Doğduğumuzdan bu yana olumlu veya olumsuz gördüğümüz, duyduğumuz yani yaşadığımız her olay o anda hissettiğimiz duyguyla birlikte bilinçdışına aktarılır. Geçmişte yaşadıklarımızı hatırlamasak da, bilinçdışına aktardığımız o anki hislerimiz orada birikir ve bizi, biz yapar. Bilinçdışına attığımız her his; karakterimizi, zevklerimizi, tercihlerimizi, hayata bakış açımızı, tutumlarımızı ve davranışlarımızı belirler” dedi.

'Çocuklar ona yaşattığınız hisleri asla unutmaz'

Farkında bile olmadan birtakım davranış problemlerinin ya da ruhsal hastalıklarının öyküsünün bilinçdışına bağlı olduğunu ifade eden Yahşi, “Engel olamadığınız zarar verme isteğiniz, kontrol edemediğiniz öfkeniz, asla kabullenmediğiniz bencilliğiniz, cimriliğiniz, ya da kıskançlığınız, anlam veremediğiniz karmaşık duygularınızın nedeni aslında çocukluğunuzda bilinçdışında biriktirdiğiniz hislerinizdir. Hatta nedenini bilmediğiniz ama delice korktuğunuz bir böcek bile çocukluğunuzda yaşadığınız bir olayın parçası olabilir. Dolayısıyla; davranışlarımız bilinçdışı tarafından yönlendirilir. Kararlar, bilinçdışı tarafından verilir, tercihler bilinçdışı tarafından yapılır ve bilinç onun tarafından yönetilir. Bu nedenle; çocuk yaşadıklarını unutur ama ona yaşattığınız hisleri asla unutmaz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı