Sağlık Çocuklardaki yanığın sorumlusu çaydanlık!

Çocuklardaki yanığın sorumlusu çaydanlık!

Paylaş
Çocuklardaki yanığın sorumlusu çaydanlık!

Hacettepe Üniversitesinin yaptığı araştırmaya göre; Türk kültüründe önemli bir yer tutan çayın hazırlanması ve içilmesi aşamasında çok sayıda çocuk, sıcak sıvı yanığıyla hastaneye yatırıldı

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Tümer, çalışmayla çocukların üzerine çaydanlık devrilmesi kazalarının nedenlerini tespit edip anne-babalara bundan ötürü cezai bir yaptırım gelebileceği uyarısı yapmak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Araştırma kapsamında, sıcak çay dökülmesine bağlı vücudunda yanık oluşan çocukların demografik özelliklerinin incelendiğini anlatan Tümer, şunları kaydetti:

"Mağdur olan çocukların yüzde 98’i, i il ve ilçe merkezlerinde, yüzde 2’si köyde yaşamaktadır. Anne yaş ortalaması 29,9’dur. Annelerin yüzde 73’ü ev hanımıdır. Annelerin sadece yüzde 25’i sekiz saatten fazla ev dışında kalmaktadır. İlginç olarak, ev hanımlarında yanık çocuk oranları daha fazladır. Bu ailelerin yüzde 69,8’i yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Bu duruma maruz kalan çocukların yüzde 68,2’si, evin salonunda yanmaktadır. İkinci sırada mutfak gelmektedir. Yanık alanı ortalama yüzde 10’dur. Yaş küçüldükçe çocukların yanık alanları artmaktadır. Yanan çocukların yüzde 74,6’sı üç yaş altındadır."

Haberin Devamı

"ÇELİK, ÇİNKO VEYA SERAMİKTEN YAPILAN ÇAYDANLIKLARI TERCİH EDİN"

Prof. Dr. Tümer, çelik, çinko veya seramikten yapılanlar ile alt tabanları yayvan olan çaydanlıkların tercih edilmesini isteyerek "Çay, kesinlikle soba veya tüp üzerinde yaşam alanlarında ısıtılmamalı. Çaydanlık, mutfak dışına çıkarılmamalı. Çocuğun mutfaktan uzak durması sağlanmalı ya da burada bulunması gerektiğinde çocuk mama sandalyesi ile sabit tutulmalı" dedi.

AİLELER CEZA ALABİLİR

Ev kazaları arasında ilk sıralarda yer alan çaydanlık devrilmesinin adli vaka olarak değerlendirildiğine dikkati çeken Tümer, yanık olaylarının basit bir ev kazası olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Tümer, tüm vakaların savcılığa bildirildiğini anlatarak şu ifadeleri kullandı:

"Anne ve baba, özellikle çaydanlık devrilmesi sonucu yanık meydana gelen çocuklarda ihmal ile suçlanabilmektedir. Bu durum Türk Ceza Kanunu kapsamında ’taksirli adam yaralama’ veya ’bilinçli taksirli adam yaralama’ kapsamında savcılıklar tarafından değerlendirilebilmektedir. Bu durum ailelerin 3 ay ile 2 yıl arasında hapis cezaları almalarına neden olabilmektedir. Her türlü yanığın adli vaka olarak değerlendirildiği Türkiye’de, ülkemizde, özellikle yukarıda belirtilen hususları yerine getirmeyen aile bireylerinin hukuk önünde sorumlu olacakları ve bu nedenle gerekli önlemleri almamalarının kendilerini hapis cezasına kadar götürecek bir sürece sokacağını bilmeleri gerekmektedir."

Haberin Devamı

AA