Ergenlik Çocukları internet bağımlılığından korumak için 12 ipucu
Paylaş
Çocukları internet bağımlılığından korumak için 12 ipucu

Çocuklar üzerinde yapılan çalışmalar teknolojinin çocukları sağlıksız beslenmeye ve hareketsiz yaşama yönelttiği, aynı zamanda sosyal becerilerden yoksun bireyler hale getirdiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar ebeveynlere özellikle internet ortamında vakit geçiren çocuklara sınırlamalar getirmeleri konusunda uyarıyor. Uzman Psikolog Özlem Soysal, internet bağımlılığı konusunda ebeveynlerin çocukların yaşına, internet içeriğine ve süresine göre bir denetleme mekanizması oluşturmanın önemine dikkat çekiyor.

Yetişkinler gibi, dijital cihazlara çok fazla zaman harcayan çocuklarda davranış problemleri, sosyal becerilerin kaybı, şişmanlık, uyku problemleri ve şiddet konusunda bazı problemlere neden oluyor. Özellikle çocukluk çağında gerekli kontrol sağlanmadığında önemli sorunları beraberinde getirebileceğini vurgulayan Uzman Psikolog Özlem Soysal, ailelerin internet kullanımında bilinçli olması ve çocukların da dijital dünya ile ilişkilerinin sınırlandırılması konusunda, gerektiğinde uzman desteği alması büyük önem taşıdığını ifade ediyor. Uzman Psikolog Özlem Soysal, internetin doğru kullanımı hakkında ailelere uyardı.

Haberin Devamı

Çocuklara interneti tamamen yasaklamayın

Psikolog Soysal, "Çocukların internet kullanımındaki yetkinlikleri, tablet, akıllı telefon gibi teknolojik aletlere hakim olması, onların üstün zekalı olduğu yönünde değerlendirilse de bu durum, zekayla doğru orantılı değildir. Çocukları tümüyle internetten alıkoymak veya teknolojik aletleri yasaklamak ya da onları tamamıyla özgür bırakmak yanlış bir tutumdur. En ideal yol çocukların yaşına, internet içeriğine ve süresine göre bir denetleme mekanizması oluşturmaktır. Bu sayede çocuk hem gelişen dünyaya ayak uyduracak hem de teknoloji bağımlılığa yakalanmayacaktır." diye konuştu.

Teknoloji bağımlılığı çocukları yalnızlaştırıyor

Soysal, teknoloji bağımlılığında ve özellikle de yoğun ekran maruziyetine kalan bir çocukta, yaşa göre farklı belirtiler ortaya çıkabileceğine dikkat çekerek "Bu durum daha sonra alışkanlık haline gelmektedir. İnternet ve teknoloji bağımlılığı olan bir çocukta; dil ve konuşma becerilerinde gerilik meydana gelebilir, her seslenildiğinde tepkisiz kalabilir, büyüdükçe dikkat eksikliği, öfke kontrolü sorunu gelişebilir, anne ve babayla, çevresiyle ilişkileri olumsuz etkilenebilir, okul hayatında bir takım sorunlar ve başarısızlıkla görülebilir. Ergenlik döneminde ise içe kapanma, sosyal ortamlardan uzak durma ve iletişim güçlüğü ortaya çıkabilir." dedi.

Haberin Devamı

Kontrollü internet kullanımı önemli

2 yaşından küçük çocukların internet, TV ya da bilgisayarla karşılaşması gelişim süreçleri açısından uygun olmadığı konusunda aileleri uyaran Psikolog Özlem Soysal, okul öncesi yaş grubu için günde 30 dakikayı geçmeyecek şekilde internet kullanımı yeterli olduğunu ifade etti. Özellikle ilköğretimin ilk 4 yılında ödev haricinde oyun ve eğlence için günlük 45 dakika zaman ayırılabileceğini dile getiren Psikolog Soysal, "Sonraki yıllarda hafta sonu daha esnek olmakla birlikte günde 1 saat kullanım uygundur. Lise çağında da günlük 2 saat yeterli olmaktadır. Ebeveynler, çocuklarının internette geçirdikleri zamanı takip ettikleri kadar içerikleri de takip etmesi, onları anlamaları açısından önemlidir. Çocuklara, kontrolsüz internet kullanımının zararlarını anlatmaya çalışmaktan kaçınılmamalıdır." diye konuştu.

Haberin Devamı

Çocukları internet bağımlılığından korumak için 12 ipucu

Uzman Psikolog Özlem Soysal Çocukları internet bağımlılığından korumak için alınması gereken önlemleri anlattı:

1. Çocukları teselli etmek, susturmak, yemek yedirmek için akıllı telefon/tablet vs. gibi aletleri asla kullanmayın

2. Çocuğunuzu tanımaya, yol haritası belirlerken onun neden bağımlı olduğunu anlamaya çalışın.

3. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını görmeyi deneyin. Hayatta, aile içi ilişkilerde ve sosyal ortamlarda beslenemediği, tamamlayamadığı faktörleri açığa çıkarın.

4. Günlük internet kullanım saatlerini belirleyin.

5. Haftalık internet kullanımı çizelgeleri hazırlayın, buna göre bir plan oluşturun.

6. Destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemleri hayata geçirin.

7. Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor ve sanat dallarına, hobilere yönlendirin.

8. Yapmayı isteyip de fırsat bulamadığı faaliyetleri bir deftere yazmasını sağlayın. İnternet kullanmak için yoğun istek duyduğunda yazdıklarından birini yapmasını isteyin.

Haberin Devamı

9. Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini destekleyin, onları bir araya getirecek aktivite planlayın.

10. Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyın.

11. Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin.

12. Uzun süreli bilgisayar kullanan çocuğunuzu engelleyemiyorsanız mutlaka uzman yardımı alın.