Sağlık Cushing hastalığı Cerrahpaşa'da konuşulacak

Cushing hastalığı Cerrahpaşa'da konuşulacak

Paylaş
Cushing hastalığı Cerrahpaşa'da konuşulacak

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cem'i Demiroğlu Oditoryumu'nda 8 Nisan'da halka açık olarak Cushing Hastalığı Farkındalık Günü düzenlenecek. Konuşmacılar arasında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nurperi Gazioğlu da yer alacak

Hipofiz tümörlerine sık rastlanmasına rağmen bu hastalıklar halk tarafından çok iyi bilinmiyor. Hipofiz; beynin uzantısı olan nohut büyüklüğünde bir içsalgı bezi. İşlevi de vücuttaki hormon salgılarını yönetmektir. Bu bezin tümörlerinde aşırı veya yetersiz hormon salgılanmasına bağlı çok çeşitli belirtiler ve farklı hastalıklar ortaya çıkıyor. Şişmanlık, yorgunluk, baş ağrısı, horlama, cinsel isteksizlik, kadınlarda adet düzensizliği gibi çok yaygın belirtiler verdiklerinden hipofiz tümörü tanısının konması gecikiyor.

Haberin Devamı

En sık rastlanan tümörler, prolaktinoma adı verilen süt salgılatıcı prolaktin hormonunu salgılatan tümörler. Nadir rastlanan akromegali veya devlik hastalığı ise büyüme hormonu salgılayan tümörlerin yol açtığı hastalık. Bir başka nadir görülen ve zor tanı konan hastalık böbrek üstü bezini uyaran ACTH hormonunu üreten tümörlerin yol açtığı Cushing hastalığı.

Cushing hastalığıyla ilgili farkındalık yaratmak üzere bu hastalığı ilk kez tanımlayan Amerikalı Beyin Cerrahı Harvey Cushing’in doğum günü olan 8 Nisan’da birçok ülkede hastalara yönelik etkinlikler düzenleniyor.

HERKES KATILABİLECEK

Birçok uzmanlık alanını ilgilendiren hipofiz hastalıklarını araştırmak, hastalara dünya standartlarında tedavi hizmeti vermek ve her düzeyde eğitim faaliyetleri yürütmek amacıyla İstanbul Üniversitesi'nde Hipofiz Hastalıkları ve Tümörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Bu yıl da merkez, hastaları bilgilendirmek amacıyla 8 Nisan'da 12.00-13.30 saatleri arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cem’i Demiroğlu Oditoryumu'nda halka açık olarak Cushing Hastalığı Farkındalık Günü düzenleyecek.

Haberin Devamı

Etkinlikte başta Prof.Dr. Nurperi Gazioğlu olmak üzere Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu, Prof. Dr. Olcay Evliyaoğlu, Prof. Dr. Yusuf Tunalı, Prof. Dr. Osman Kızılkılıç ve Uz. Dr. Özlem Haliloğlu konuşmacı olarak yer alacak.