Dışkısından kahve yapılıyor! Misk kedisi özellikleri neler? Bakımı ve beslemesi nasıl yapılır?

Uzun kuyrukları ve kısa bacakları ile normal kedilerden rahatlıkla ayırt edilebilen misk kedisi, Afrika ve Asya topraklarında yaşamını sürdürüyor. Misk kedilerinin en ilginç özelliklerinden biri ise dışkılarından dünyanın en pahalı kahvesinin üretilmesi. Bu kahvenin kilosu 300 dolarla bin dolar arasında değişiyor. Misk kedilerinin bakımı, beslenmesi ve özellikleri hakkında tüm detaylar haberimizde.

02 Haziran 2020, Salı 14:40 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Misk kedisi (civet), misk kedisigillerden etçil, kısa bacaklı ve uzun vücutlu bir canlı. Afrika ve Asya'ya özgü bir tür olan misk kedisinin yaklaşık 30 türü var.

Misk kedileri ilk bakışta sıradan kediye benzeyebilir. Onları kedilerden ayıran en büyük özellikleri uzun burunları, uzun vücutları ve kısa bacaklarıdır.

Misk kedilerinin uzunlukları 35 ila 95 santime varabiliyor. Ağırlıkları ise 600 gramla 20 kilo arasında değişiyor.


Misk kedilerinin kürklerinde çizgi ve benek bulunabileceği gibi tek renkli misk kedisi de görmek mümkün.

Kafatasları uzundur ve 32 ila 40 arasında dişleri vardır.

Kısa bacaklı olan misk kedilerinin her patisinde 5 parmak bulunuyor. Normal kediler gibi onlar da tırnaklarını içeri çekebilirler. Kuyrukları uzun ve gür olan misk kedilerinin en belirgin özelliği anal bezelerinin bulunması. Anal beze sayesinde misk kedileri çok keskin koku bırakabilir ve kendi bölgelerini rahatlıkla işaretleyebilir.

Bakımı ve beslenmesi

Bakımı ve beslenmesi

Misk kedileri genelde her şeyi yiyebilirler. Usta avcılardır. Bazı türleri leş de yiyebilir. Küçük omurgalı hayvanlar, böcekler, solucanlar ve kuş yumurtaları ile beslenirler. Meyve ve fındık gibi bitkisel besinler de yiyebilirler.

Misk kedilerinin anal bezlerinden çıkan sıvı ile parfüm yapılabiliyor. Ayrıca misk kahvelerinin dışkılarından da dünyanın en pahalı kahvesi üretiliyor.

Misk kedisi dışkısından kahve üretiliyor

Misk kedisi dışkısından kahve üretiliyor

Endonezya'da kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkı yoluyla çıkardığı kahve çekirdeklerinden elde edilen Kopi Luwak (Luwak kahvesi) dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılıyor.  Endonezya'da bir misk kedisi türü olan Luwak ya da Musang (Paradoxurus) olarak adlandırılan kedinin midesinde sindirilemeyerek fermantasyona uğrayan kahve çekirdeğinin daha lezzetli, aromatik ve eşsiz bir tada büründüğü belirtiliyor. Dünyanın en az üretilen kahvesi olduğu için sektörün en pahalı ürünü olan ve yerel dilde ''Kopi Luwak'' olarak adlandırılan kahve, diğer geleneksel kahve çeşitlerine göre göre daha az kafein içeriyor.

Öte yandan, hayvan hakları örgütlerinin, misk kedilerinin doğal ortamlarından koparıldığı ve küçük kafeslerde, kötü şartlarda yaşamak zorunda bırakıldıkları gerekçesiyle eleştirildiği Luwak üretiminin sonlandırılması ve satışının durdurulması için kampanyalar düzenleniyor.

Kahvenin, Endonezya'nın Hollanda sömürgesi olduğunu 18. yüzyılda, halkın kendileri için kahve üretmelerinin yasaklamasının ardından misk kedilerinin dışkıladığı kahve çekirdeklerini keşfetmesiyle bulunduğu iddia ediliyor.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER İran’da köpekler covid-19’u teşhis etmek için eğitildi