Ekonomi Dolarda hareketli dakikalar

Dolarda hareketli dakikalar

Paylaş
Dolarda hareketli dakikalar

Geçtiğimiz hafta Türkiye ile ABD arasındaki vize geriliminin düşeceği yönünde açıklamalar gelmişti

Bu açıklamaların ardından olumlu gelişmeler bekleniyordu. Ancak bu son dakika gelişmesi yüksek gerilimin sürdüğüyle ilgili endişeleri artırdı.

DOLAR NE KADAR OLDU?


ABD'nin Türk heyetine vize vermemesi haberi piyasaları hareketlendirdi. Gün içinde 3.73'lü seviyeleri gören dolar, vize haberinin ardından 3.76'ya dayandı. Saat 19.46 itibarıyla 3.7509 lira seviyesinden işlem gören doların, vize konusunda bir anlaşma sağlanamaması halinde daha da yükselebileceği öngörüsü hakim.

NE OLMUŞTU?


ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 17-25 Aralık 2013’teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan eski polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilmişti. Topuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "casusluk" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklanmıştı.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı tutuklamaya tepki göstermişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Metin Topuz’la ilgili olarak, "25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan söz konusu kişi ABD Konsolosluğunun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir." açıklamasını yapmıştı. ABD’nin, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını duyurması üzerine Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de "ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır." açıklamasında bulunmuştu.


ABD, Türk heyetine vize vermedi iddiasına yalanlama


Haberin Devamı