Dr. Ender Saraç'tan kış ayları için beslenme önerileri

Mevsimine göre beslenmek, bağışıklığımızı güçlü tutmak için önemli. Kış mevsimi hastalık mevsimi olarak adlandırılır. Bu nedenle kışın ilaç gibi yemeklerle bağışıklığımızı güçlü tutmamız mümkün. Dr. Ender Saraç Posta Gazetesi'nde yayınlanan bugünkü yazısında, kış ayları için beslenme önerileri ve size ilaç gibi gelecek yemeklerin tariflerini verdi.

20 Ekim 2021, Çarşamba 09:11 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Sonbahardayız, havalar soğudu, pandemi devam ediyor. Bu dönemde bağışıklığımızı güçlü tutmamız gerekiyor. Bazı yemekler adeta ilaç gibidir. Size birkaç sağlıklı yemek tarifi vereceğim. Bu yemekler bağışıklık sisteminizi güçlendirecek. Genel olarak bu dönemde artırmanız gerekenler balık, ceviz, zencefil, limon, yeşil mercimek, lahana, brokoli, brüksel lahanası, kara lahana, serbest gezen tavuk yumurtası, bıldırcın yumurtası, taze ve doğal peynirler, kuzu kulağı, roka, tere, zeytin, zeytinyağı, siyez bulguru, kabuklu pirinç, işlenmemiş doğal et, sarı mercimek, kuru börülce, baklagiller, mor meyveler, kuşburnu, badem, nohut, leblebi, Antep fıstığı, taze soğan, sarımsak, ev yapımı turşu, tarhana, boza, şalgam suyu, ekşi maya tam tahıllı doğal ekmek, ev yapımı yoğurt, ham bal.

BUNLARI AZALTIN

BUNLARI AZALTIN

Azaltmanızı önerdiklerim şekerli asitli içecekler, kızartmalar, mevsim dışı sebze meyveler, koruyucu katkı maddesi eklenmiş ve çok uzun raf ömrü olan gıdalar, fast-food yiyecekler, defalarca ısıtılmış yemekler, bir kere çözüldükten sonra tekrar dondurulmuş yiyecekler, yapay et, GDO’lu ürünler, müsilajlı denizin büyük balıkları.

ASMA YAPRAĞINDA SARDALYA

ASMA YAPRAĞINDA SARDALYA

Yapılışı çok kolay. Tercihen taze, bulamazsanız iyi saklanmış asma yapraklarını sadece 1-2 dakika kaynar suda haşlayın. Küçük sardalyaları koyup aynen sarma yapar gibi sarın. Üstüne kürdan saplayarak açılmasını önleyin. Sobada, mangalda, ızgarada, tavada, sadece yapışmayı önleyecek kadar zeytinyağı kullanarak güzelce pişirin. Üzerinde az miktarda limon da sıkabilirsiniz.

NEDEN ASMA YAPRAKLI SARDALYA?

NEDEN ASMA YAPRAKLI SARDALYA?

Çünkü 100 gram asma yaprağında aynı miktar sütten daha fazla kalsiyum var. Küçük ve kılçığı ile yenilen sardalya ise Omega 3, protein, vitamin, kalsiyum deposudur. Bu şekilde tüketeceğiniz asma yaprağına sarılı bir porsiyon ve kılçığı ile beraber yenilen sardalya hem çok lezzetli bir yemek hem de içerdiği üstün vitamin, kalsiyum ve protein değerleriyle kış aylarına geçişte bağışıklığı güçlendiren, kemikleri kuvvetlendiren, kasları destekleyen, hafızaya da yararlı harika, basit, ucuz ve lezzetli bir yemektir.

KEMİK GÜÇLENDİREN, TOK TUTAN, BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN ÇILBIR

KEMİK GÜÇLENDİREN, TOK TUTAN, BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN ÇILBIR

Çocukken yediğimiz o sağlıklı ve lezzetli çılbırları hatırlayanınız var mı? Fast-food yiyecekler öyle çok ki, sağlıklı ve besleyici yemekleri unutur olduk. Hadi bugün çılbır yapmaya ne dersiniz? Yazıyı okuyun, tahmin ediyorum ağzınız sulancak. Burada çılbırı iki seçenekli olarak size sunuyorum. Birincisi bıldırcın yumurtası ile ikincisi tavuk yumurtası ile. Ben bu çılbırı televizyon programında 90 saniye içinde yaptım. Hem pratik hem de malzemeleri ucuz ve kolay bulunuyor.

MALZEMELER:

MALZEMELER:

  • 1 kase yani 150-200 gram civarında az yağlı yoğurt
  • 1-2 yumurta m 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı nane
  • Yarım tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 çimdik tuz
  • 1 tatlı kaşığı sirke

YAPILIŞI:

YAPILIŞI:

Bir tencereye suyu koyup kaynatın. Sirke ve kaya tuzunu ekleyin. Kaynayan suyun hızlıca döndürüp, ortasında minik bir girdap oluşturun. Kaynar suyun içine yumurtayı kırın. Beyazları pişince kevgir yardımıyla yumurtaları sudan çıkarılarak bir kenara koyun. Doğal yoğurdun üzerine yumurta ekleyin. Üzerine biraz sızma zeytinyağı, kırmızı biber, nane ve sumak serpip süsleyin. Bu yemek yüksek oranda kalsiyum, vitamin d3, hayvansal protein içerir. Bağışıklığı güçlendirir, tok tutar, kan şekerini fazla yükseltmez. Eğer kolesterol sorununuz varsa yoğurdu yağsız yoğurt olarak tercih edebilirsiniz. Bu kışa geçiş döneminde çok iyi bir seçenektir.

ZENCEFİLLİ AYVA KOMPOSTOSU

ZENCEFİLLİ AYVA KOMPOSTOSU

Ayvanın mevsimi geldi. Kabuklarında şifalı pektin var. Nezle, gribi önlemekte ayva harika bir meyvedir. Tatlı krizleri için de rahatlatan midevi, güzel bir kompostodur. Artık hoşafları ve kompostoları unuttuk. Asitli ve şekerli içeceklere yöneldik. Halbuki hafif ılık olarak içilen komposto sindirim sistemi için bir şifa kaynağıdır. Tarifini vereceğim bu komposto adeta doğal, koruyucu ilaç gibi.

MALZEMELER:

MALZEMELER:

  • 1.5 litre su
  • 3-4 adet çok iyi yıkanmış ayva
  • 5-6 adet tane karanfil
  • Parmak ucu doğranmış 13-14 parça taze zencefil
  • Kuru üzüm
  • Soğuduktan sonra kompostoya ilave etmek için biraz ham bal

YAPILIŞI:

YAPILIŞI:

Su kaynarken içine istediğiniz şekilde kabuklarıyla beraber doğranmış ayvayı, karanfili, kuru üzümü ve zencefili atın. Normal kıvamda pişsin. Ilındıktan sonra tatlandıracak kadar ham bal koyun. Ve bu kompostodan ılık ılık ara öğünde ve öğle yemeğinde tüketin.

IHLAMURU UNUTTUNUZ MU?

IHLAMURU UNUTTUNUZ MU?

Bugün size çocukluğumuzdan hatırlatmalar yaptım. Eskiden çayhanelerde, kahvehanelerde hatta evlerde sobaların üstünde ıhlamur kaynardı. Sıcak sıcak içilirdi. Göğsü yumuşatır, solunum yollarını temizler, rahat bir uyku sağlardı. Ses tellerini korur, solunum yollarını nemlendirirdi. Bu ara hep asit, alkali diye konuşuyoruz ya işte ıhlamur harika bir alkali çaydır. Zencefil ve limonla da iyi arkadaştır.

Bugün sizi biraz fazla geçmişe götürdüm ama teknoloji ilerledikçe görüyoruz ki esas en ileri teknoloji yaratanın bize sunduğu doğadaymış. Haydi mis gibi ıhlamurlar ocakta kaynasın yine. Akşam sizi rahatlatsın, mis kokuları odayı sarsın. Yanında da güzel bir sohbet ve bağışıklığı destekleyen tuzsuz veya az tuzlu ve bol çinko içeren kabak çekirdeği ile evlerimiz şenlensin.

Sağlık içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Bu vitaminin eksikliği hafıza sorunları dışında kansızlığa da neden oluyor