Ekonomi Dünya Bankası büyüme öngörülerini düşürdü

Dünya Bankası büyüme öngörülerini düşürdü

Paylaş
Dünya Bankası büyüme öngörülerini düşürdü

Dünya Bankası, ABD ekonomisindeki olumlu gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen bu yıl ve gelecek yıla ilişkin küresel büyüme öngörülerini düşürdü

"Küresel Ekonomik Beklentiler" raporunu yayımlayan Dünya Bankası, Haziran'da yüzde 3.4 olarak açıkladığı 2015 küresel ekonomi büyüme öngörüsünü yüzde 3'e çekti.

Haberin Devamı

Euro bölgesi, Japonya ve bazı gelişmekte olan ekonomilerdeki zayıflığa dikkat çeken Dünya Bankası, 2016 küresel ekonomik büyüme öngörüsünü de yüzde 3.5'ten yüzde 3.3'e düşürdü. Küresel ekonominin 2017 yılında da yüzde 3.2 büyüyeceğini öngören Dünya Bankası, gelişmiş ekonomilerin de bu yıl yüzde 2.2, 2016 yılında yüzde 2.4 ve 2017 yılında yüzde 2.2 büyüyeceğini öngördü.

Raporda, "2014'teki diğer bir moral bozucu yılın ardından, petrol fiyatlarındaki düşüşlere ve ABD ekonomisinin güçlenmesine, devam eden düşük faiz ortamına bağlı olarak, gelişmekte olan ülkelerde bu yıl yukarı doğru bir büyüme görülecektir" denildi.

Gelişmekte olan ülkelerin 2014 yılında yüzde 4.4 büyüdüğü belirtilen raporda, "Gelişmekte olan ülkelerin 2015 yılında yüzde 4.8 büyümesi ve 2016 ve 2017 yıllarında da sırasıyla yüzde 5.3 ve yüzde 5.4'e doğru güç kazanması bekleniyor" denildi.

Haberin Devamı

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, ekonomik belirsizliklerle dolu mevcut ortamda gelişmekte olan ülkelerin kaynaklarını çok dikkatli bir şekilde yoksulları odaklayan veinsana yatırım yapan yapısal reformları üstlenen sosyal programlara aktarmaları gerektiğini vurguladı ve ekledi: "Bu ülkeler için, özel sektör önündeki gereksiz engellerin kaldırılması da kritik önemdedir. Özel sektör, milyonlarca insanı yoksulluktan kurterecek yeni iş alanları için en büyük kaynaktır."

DHA