Ekonomi "Dünya ikincisiyiz ama yeterli değil"

"Dünya ikincisiyiz ama yeterli değil"

Paylaş
"Dünya ikincisiyiz ama yeterli değil"

Hürriyet Gazetecilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Paris'te Türkiye'nin damgasını vurduğu OECD Haftası 2012 toplantıları kapsamında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kadın tepe yöneticiler açısından ikinci sırada olmasına karşın kadının işgücüne katılımının yeterli olmadığını söyledi

Vuslat Doğan Sabancı, Dünya Ekonomik Forumu'nun yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye'nin şirketlerinde en fazla kadın CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı olan ikinci ülke olduğunu ifade etti.

Araştırmaya göre, Finlandiya'nın birinci, Norveç'in de ikinci olmasının sürpriz olmadığını vurgulayan Vuslat Doğan Sabancı, "Türkiye, Norveç ile ikinciliği paylaşıyor. Bence bu, büyük bir sürpriz. Pekala buradan kadınların işgücüne katılımının yeterli olduğu sonucuna varabilir miyiz? Elbette hayır. Türkiye, 134 ülke arasında kadının işgücüne katılımı konusunda 122'nci sırada yer alıyor" dedi.

Oturumdaki konuşmasında Vuslat Doğan Sabancı, ayrıca yalnızca ekonomi ve şirketlerde değil, kadın yöneticilerin hayatın her alanında var olmaları gerektiğini söyledi.

Vuslat Doğan Sabancı, "Kadın yöneticilerin olması gerekli bir şey. Bu, sadece şirketler alanında değil, mahkeme ve polis gücü gibi diğer tüm alanlarda var olan bir gereklilik. Örneğin, kadın polislerin varlığının aile içi şiddetle mücadeledeki önemini biliyorum" dedi.

International Herald Tribune gazetesinden Katrin Bennhold'un moderatörlüğünü yaptığı oturuma Vuslat Doğan Sabancı'nın yanı sıra Deloitte Touche Küresel Kamu Politikaları Yöneticisi Charles P. Heeter, Çek Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Karolína Peake ve Danimarka Cinsiyet Eşitliği Bakanı Manu Sareen katıldı.

"KADINLAR İÇ GÜDÜLERİNİ KULLANIYOR"


Vuslat Doğan Sabancı, "Bu, erkeklerin dünyası, kadınlar bu dünyada içgüdülerini ve kadınsal güçlerini unutuyor. Matematiksel hesaplar okulda öğrenilir, ama doğru kararı vermek için içgüdüleri kullanmak, sıra dışı davranmak gerekir. Bunlar bence daha çok kadınlara ait özellikler. Ama kadınlar bunu kullanmaktan korkuyor ve unutuyor. İki çocuk annesi olduktan sonra ben içgüdülerimi kullanmaya başladım" dedi ve ekledi:

"Türkiye, en hızlı büyüyen ülkelerden biri. 2023 yılında Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yıldönümünü kutlayacağız. Türk kadınları birçok ülkeden önce seçme seçilme hakkı kazandı. Hükümetimizin 2023 vizyonu çok iddialı ve çok ilham verici. Bu vizyon içerisinde köprüler, yollar, eğitim, istihdamla ilgili planlar var. Ancak toplumsal cinsiyet eşitliği bunlar arasında yer almıyor. Bu konuda siyasi söylem önem taşıyor."

OECD'DEN TEŞEKKÜR

OECD Haftası, OECD Forumu’nun yanı sıra Bakanlar Konseyi'yle de uluslararası platformdan pek çok kişiyi bir araya getiriyor. Paris'teki toplantının 1,500'e yakın katılımcısı arasında çeşitli ülke bakanları, üst düzey yöneticiler, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler, sendika temsilcileri bulunuyor.

"Hepimiz aynı gemideyiz" sloganıyla düzenlenen bu yılki toplantıların ana temasını ekonomik büyümenin artırılması için hep birlikte çalışılması gerekliliği oluşturuyor.

OECD, bugün internet sitesinden yayınladığı açıklamada, "OECD Forum, OECD Forum 2012'ye desteklerinden dolayı Türkiye ve Şili'ye minnettarlığını ifade eder" dedi.

Haberin Devamı